PDA

View Full Version : S7 Mmc Card


Erwin Nußbaum
October 14th, 2003, 07:37 AM
Hallo to all,

I have a problem with a 2 MB MMC Card from Siemens.
Till I have neither a Siemens PG nor an external USB-Prommer form Siemens, I tryed to erase a MMC Card in a standard USB Card Reader.
So I Formated the Card with FAT16 and I hoped after that I will be able to format the Card again in the PLC (hold MRES 10 Sec and so on)
but it does not work.
Has anybody an idea where I can get a PC-program to format the MMC Card again in the Siemens original format?

Thanks for your answers

Erwin

JesperMP
October 14th, 2003, 08:44 AM
As far as I know, the Siemens MMC card is a standard MMC card but with a special Siemens formatting.
There is no comercially available software that can reformat it (how about Siemens "Field PG", does it have a MMC slot ?).
I guess that you can throw the card in the bin, or try to send it to Siemens to have it "fixed".

jcarlos
March 15th, 2004, 09:43 AM
Dont throw the Card!

once I wrote a program to read and write those MMC cards to / from images to mail them to clients for reproduction, where no remote access to the PLC was installed.

You can take any other MMC Card with the same size, do one image and put it to the wracked one. After you can use it as normal

all you need you will find here:

http://www.telefonica.net/web/suwe

JesperMP
March 15th, 2004, 09:53 AM
jcarlos,

Great tool, I want to try it.

Would an image write correctly to another MMC card, "MultiMedia Card" not from siemens ?

jcarlos
March 15th, 2004, 10:46 AM
JesperMP,

Those programs will work with allmost all Multicard reader, if they are recognized by a drive letter to the win32 system.

good luck

please report bugs!

jcarlos

jcarlos
March 15th, 2004, 11:06 AM
Sorry, i will read twice next time..

unfortunately no, or at least not to MMC Cards you can by now.

Depending on the hardware of the card it will be handled with a different drive geometry.

I tried with the smallest card I could get hold of, 32Mb, and no chance.

I know that the physical size of the card is much larger as the formated. If I do remember right one 128Kb card contains 1.7Mb raw capacity.

It went some time past since I did this, but if anyone has some old (smaller than 8Mb) non Siemens cards and like to try I can make up some tools to display the drive geomety of MMC cards. I think cards with a similar drive geometry (= internal memory mapping) could do.

What I do remember, is that the Siemens cards had all single head and may single track......(one continious memory field ? easy to handle by S7 memory management)

JesperMP
March 16th, 2004, 02:34 AM
jcarlos,

Even if it only works with identical siemens MMC cards, its still a great advantage to be able to email an image to someone who doesnt have STEP7 and a Siemens MMC card writer.

Did you know that MHJ has made a free MMC read/write utility for MMC cards (when it is in place in the CPU). Its HERE (http://www.mhj-software.com/download/BUDdyS7.exe) . The disadvantage when compared with your tool, is that it requires an online cable for S7.
Maybe you should talk to these people.

jcarlos
March 16th, 2004, 09:52 AM
jesperMP,

no i did not know, not bad for systems without MMC.

You can use my program also to put images on MMC's smaller an sometimes larger then the original, depends on the chip.(not on the label)

wilky1980
March 30th, 2008, 02:14 PM
Hi all,

I have win hex and also the image files 64k, 512k, 4mb and 8 mb. i have my memory card in the reader and formatted to fat 16. It is a 4MB siemens card which when formatted is approx 13.4mb. My 4mb image file is 15.7 mb in size. How do i get the image from my pc to my memory card. Thanks in advance for any help.

jcarlos
March 31st, 2008, 02:14 AM
there is a difference between having a image of a logical drive and a physical drive.

I would use S7ImgRD1 and S7ImgWR1 to transfer the content of one new S7 MMC to the formated.

good luck

wilky1980
March 31st, 2008, 03:29 AM
there is a difference between having a image of a logical drive and a physical drive.

I would use S7ImgRD1 and S7ImgWR1 to transfer the content of one new S7 MMC to the formated.

good luck

Thanks for that. I have found the s7imgrd1 and s7imgwr1 but when i try and point to the location of my image file using the s7imgwr1 it doesnt appear. I have attached the image files i have, could you please advise if they are the correct format for use with this program, or if anyone could possibly send me the correct image file for use with the program. The card i have accidently formatted is a siemens 4mb mmc. Thanks for your help guys.

jcarlos
March 31st, 2008, 04:26 AM
you need a image made with s7imgRD1. I have only 128kb and 512kb but you can try.

jcarlos
March 31st, 2008, 04:29 AM
i will try agin to upload the images..., ok must be .zip, no problem

wilky1980
March 31st, 2008, 08:01 AM
Thanks jcarlos, i used your 128kb file with s7imgwr1 and it worked fine.

Thanks again.

JesperMP
June 30th, 2008, 04:53 AM
jcarlos, you are a hero ! :yeah: :thumb:

I have to get a couple of panels out the door, and I have one good and one bad MMC card, what to do ?
So I took an image with your tool, and restored it on the bad card, with the intended program already on it - and it worked !
Not only did it work, but the MMC cards are from two different generations (!), one being an -8LF11 the other being an -8LF20. The "geometry" is different, but it still worked OK.

I think this is a very very useful tool.
I have a suggestion. How about that everytime we get a new type card, we take an image snapshot and post the image in the downloads section.
I suggest that Phil make a subfolder in the Siemens folder for "MMC images".

Any comments to this ?

wesley padilha
October 22nd, 2009, 01:18 PM
Dear Jcarlos,
I have a 128Kb MMC card, and I Tried to download the base_128.S7img to MMC card but when the progress is finishing appear the message "the drive cannot find the sector" and MMC not run. Do you have another image to 128KB? I tried the base_512.s7img and the download was done. but not run in CPU.

Tank you

Hernan_e
January 19th, 2011, 04:32 PM
Great great post, great jcarlos (hero! agree with JesperMP) and great idea of JesperMP of make the folder MMC images...

Tomorrow I will be trying it, thanks !!!!

ranger2
January 21st, 2011, 06:32 AM
Thanks for help us.Thanks jcarlos and others, i used your S7ImgRD1 and s7imgwr1 and it worked fine.

Thanks again.

Iņigo
April 1st, 2011, 03:22 AM
Hi!!, I need to restore a 64k MMC, i have the imagefile IMB 64KB TISCHER.img but i donīt know how to restore it with winhex because the size is 15,3mb. Can you help me please??? Or can you send me an image done with S7ImgRD.exe???

Thanks!!!

Hernan_e
April 1st, 2011, 06:35 AM
Hi!!, I need to restore a 64k MMC, i have the imagefile IMB 64KB TISCHER.img but i donīt know how to restore it with winhex because the size is 15,3mb. Can you help me please??? Or can you send me an image done with S7ImgRD.exe???

Thanks!!!

Hola Iņigo, the size is the same for all cards, it's like a "base" size for the FAT I think (or at least for the reader/writer software) the important is that to restore it you can use a hardware card reader/writer and software s7imgwr1 to write it, you can find it here http://personal.telefonica.terra.es/web/suwe/

good luck

Iņigo
April 1st, 2011, 07:36 AM
It works!!!!! Thank you very very much eranger2!!! You have a new friend in spain!!! ;) Thanks again!!!!

nightline
May 4th, 2011, 06:21 AM
Guys,
I've made an image of a MMC card which worked fine with the this software.
But is it possible read this image in Simatic Manager?
And if, how can I do this?

Jack

JesperMP
May 4th, 2011, 06:34 AM
To load the program into STEP7, you must use a Siemens USB Prommer.
It will be similar to uploading from a CPU, without comments and symbols.

nightline
May 4th, 2011, 06:41 AM
Is there a way to go around the Siemens USB Prommer?

JesperMP
May 4th, 2011, 06:50 AM
If you have a CPU that is compatible with CPU of the HW Configuration of the MMC card, then you can use that to upload the program.

masoud moharrami
December 14th, 2011, 11:28 AM
Hi all friends in the world
I have problem with siemens MMC 512k for format and write image with winhex software but i dont success still .I format the mmc with Fat 32 and then write image with winhex to mmc but not worked correctly.
please help me because this project is very important for me.
best regards.

masoud moharrami
December 15th, 2011, 01:26 AM
hi all
I need a image made with s7imgRD1 for 4k siemens mmc.if enybody have this image please give me.Thanks in advance for any help.

sarana6
January 16th, 2012, 04:42 AM
I did the instructions but I have a problem with the Previous
please help me

longsoul
January 17th, 2013, 06:21 AM
WOW tkx!
I just write 128k base image on a FAT formatted 64K mmc .. it will works???

Venkata Suresh
January 18th, 2013, 07:01 AM
Jcarlos, It is really very useful tool :)

I tried with 300 MMC 4MB card it is wokring fine.

I have the same issue with my 1200 PLC SMC 24MB card. Is there any way i can repair this also. Card i am using is '8LF01-0AA0'.

Thank you in advance.

Suresh :)

Saperov
January 18th, 2013, 11:18 AM
WOW tkx!
I just write 128k base image on a FAT formatted 64K mmc .. it will works???
it work
http://s019.radikal.ru/i613/1301/54/94b181b956b1t.jpg (http://s019.radikal.ru/i613/1301/54/94b181b956b1.gif)

programma
March 8th, 2013, 02:20 AM
hey Jcarlos. just want to let you know that you are a genious. last week a college at work formatted a Siemens mmc card in windows and the PlC couldn't recognized any more. but thanks to you i managed to restore card using your software. great stuff. thanks.

Abdellito
June 4th, 2014, 06:02 PM
hi all, I would like to decrypt a block prorgama siemens. it has told me that is posible to do it reading the mmc. anyone know how to do?
Thanks
abdetaouab.chbabou @ gmail.com

Abdellito
June 4th, 2014, 06:14 PM
hi all, I would like to decrypt a block prorgama siemens. has told me to do reading the mmc. anyone know how to do?

abdetaouab.chbabou @ gmail.com

Malibu
June 5th, 2014, 07:53 AM
I da the same issue. No clue how to do it.

jcarlos
December 5th, 2014, 06:20 AM
new place for the tool, and now also for win7

http://members.aon.at/uteetz/