You are not registered yet. Please click here to register!


 
 
plc storereviewsdownloads
This board is for PLC Related Q&A ONLY. Please DON'T use it for advertising, etc.
 
Try our online PLC Simulator- FREE.  Click here now to try it.

---------->>>>>Get FREE PLC Programming Tips

New Here? Please read this important info!!!


Go Back   PLCS.net - Interactive Q & A > PLCS.net - Interactive Q & A > LIVE PLC Questions And Answers

PLC training tools sale

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old May 27th, 2013, 06:00 AM   #1
Outrage
Member
England

Outrage is offline
 
Join Date: Jul 2006
Location: Nottinghamshire
Posts: 170
Control Logix Redundancy 1756-RM/B

Hi all,

I'm setting up a control logix redundant rack and I have a 1756-RM/B module in the rack. I can browse the other components L73 processor and 2x EN2T modules but not the RM/B.

I can't find any details about a specific RM/B EDS file. and I have the question mark / X symbol over this object.

As far as I can see I'm attempting to follow the instructions in the numerous manuals especially 1756-um535.

I'm at the stage where I need to flash all of my components using ControlFlash 12.00.00 I've done the processor but I can't see the 1756-RM/B in control flash, only the RM/A.

I've tried downloading the latest enhanced redundancy bundle which just looked like another copy of Controlflash 12.00.00 and it wouldn't install saying there was a script missing.

Any help would be appreciated.

Cheers,

Lee
  Reply With Quote
Old May 27th, 2013, 08:31 AM   #2
Outrage
Member
England

Outrage is offline
 
Join Date: Jul 2006
Location: Nottinghamshire
Posts: 170
Just an update..

I only have RSlinx classic lite on my PC, do I need the full version installing to give me the additional 1756-RM/B components?
  Reply With Quote
Old May 27th, 2013, 10:30 AM   #3
jkerekes
Member
United States

jkerekes is offline
 
jkerekes's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: NJ
Posts: 1,614
I'm think the redundancy module isn't supposed to show up.
  Reply With Quote
Old May 27th, 2013, 11:46 AM   #4
Outrage
Member
England

Outrage is offline
 
Join Date: Jul 2006
Location: Nottinghamshire
Posts: 170
Hi jkerekes

Thanks for the reply. Just for clarification, I'm aware that it doesn't show up in RSLogix 5000's project tree it's RSLinx that's the problem. I'm browsing the rack via either of the Ethernet modules I have in there the redundancy module is the only module that linx has a problem with, it has the correct description but the icon is a question mark with a red cross through it as though it's missing an EDS file.

The problem is that I can't find a specific EDS file for the 1756-RM/B suffix. there is plenty of literature and downloads which deal with the /A suffix.

I've downloaded the latest version of the redundancy bundle (which it wont let me install for some reason) and even in the contents text file that only seems to support /A.

Any more comments or ideas will be greatly received?

Cheers,

Lee
  Reply With Quote
Old May 27th, 2013, 12:36 PM   #5
jkerekes
Member
United States

jkerekes is offline
 
jkerekes's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: NJ
Posts: 1,614
TN 133403 - What is in the Redundancy Hardware Bundles 1756-L61RMCN1, 1756-L61RMEN1, shows the /B redundancy module.

Which CLX controller and firmware?
  Reply With Quote
Old May 27th, 2013, 01:53 PM   #6
Ken Roach
Lifetime Supporting Member + Moderator
United States

Ken Roach is offline
 
Ken Roach's Avatar
 
Join Date: Apr 2002
Location: Seattle, WA
Posts: 11,115
Quote:
it has the correct description but the icon is a question mark with a red cross through it as though it's missing an EDS file.
In RSLinx Classic and RSWho, the question mark icon without a red 'X' indicates an unknown device, which usually means the EDS file is not installed.

If the icon is a question mark with a red 'X', that indicates an error reading one or more parts of the Identity Object. Usually this means the device is not communicating at all on the backplane or the network.

I'm not sure what to make of a browse that correctly identifies the 1756-RM/B (not just '1756 module') but gives you a red X. That suggests something wrong with the backplane or the 1756-RM.

My recommendation is to simplify the system and install only one 1756-EN2T and one 1756-RM module in the chassis, and try to browse that -RM module.


According to the RA Knowledgebase, the 1756-RM Series B has improved performance over the Series A module, and is generally recommended for use with 1756-L7x controllers. It's being replaced in the future by the even *more* improved 1756-RM2.

Why the EDS server doesn't seem to have a 1756-RM/B file, I don't know. You might have to get that from RA tomorrow when Tech Support opens for business stateside.
  Reply With Quote
Old May 27th, 2013, 02:48 PM   #7
Outrage
Member
England

Outrage is offline
 
Join Date: Jul 2006
Location: Nottinghamshire
Posts: 170
Hi, jkerekes and Ken,

I've done for the day 8PM here at the moment but I'll have a look at your suggestions tomorrow.

I have just had another look through 1756UM535 which states:

Beginning with version 20.054, the redundancy module firmware reports back to
the Redundancy Module Configuration Tool (RMCT) as to which version of
the RMCT is compatible. In the case of an incompatibility, the RMCT will show
only the Module Info tab and indicate the version that the firmware is compatible
with.

Am i therefor correct in assuming that RMCT is directly responsible for viewing the card in rslinx rather than an EDS file. Looking at the previous redundancy bundles they all seem to include the firmware updates as well as RMCT whereas the latest one just contains RMCT?
  Reply With Quote
Old May 27th, 2013, 06:46 PM   #8
Ken Roach
Lifetime Supporting Member + Moderator
United States

Ken Roach is offline
 
Ken Roach's Avatar
 
Join Date: Apr 2002
Location: Seattle, WA
Posts: 11,115
Did you get the "20.054_kit1Enh" firmware bundle ?

I'm not on a Windows box right now so I can't check it, but every time I've downloaded the Redundancy Bundle in the past it has included all the controller, communications, and redundancy module firmware for the specific Redundancy Release, plus the RM Configuration Tool for that specific Redundancy Release.

I think the change that is mentioned in the release notes is that the older firmware kits relied on you installing the RMCT and the ControlFlash kit together to support the Redundancy release; if you wanted to work on a different Redundancy release, you had to install the appropriate version of the RMCT yourself.

Based on my experience, the 1756-RM should still appear in RSWho even if the RMCT utility is not installed.
  Reply With Quote
Old May 29th, 2013, 05:58 AM   #9
Outrage
Member
England

Outrage is offline
 
Join Date: Jul 2006
Location: Nottinghamshire
Posts: 170
Hi Chaps,

Just to report that I talked to Rockwell technical and they said not to worry about weather it was an A or B suffix you can use the A suffix to flash both.

I've now flashed both RM/B's, puth processors and all four EN2TR modules as far as I can tell i've used the correct firmware revisions.

At this point I can't get the secondary rack to syncronise with the primary. The secondary rack processor indicates "No project". looking in the RMCT the syncronisation attempts log indicates "Secondary Offline". I have both racks connected via the first EN2TR modules and can see them both in RSlinx. any ideas why I can't get them to syncronise?

Cheers,

Lee
  Reply With Quote
Old May 29th, 2013, 11:07 AM   #10
Outrage
Member
England

Outrage is offline
 
Join Date: Jul 2006
Location: Nottinghamshire
Posts: 170
Right, cracked it.

Only had one of the two pairs of EN2TR modules nonnected, when i plugged the second pair into another switch it picked up fine.

Cheers,

Lee
  Reply With Quote
Old July 23rd, 2013, 08:20 AM   #11
rywins
Member
United States

rywins is offline
 
rywins's Avatar
 
Join Date: Feb 2013
Location: Philadelphia
Posts: 23
I ran into a similar problem with the ? on the RM2 module (however I am using an RM2/A). Anyway, simple fix. Just right clicked on the unknown module in RSLinx and uploaded the EDS. Now the device is known and the module configuration option appears.
  Reply With Quote
Reply
Jump to Live PLC Question and Answer Forum

Bookmarks


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Converting from Compact Logix to Control Logix paulB LIVE PLC Questions And Answers 9 June 29th, 2011 01:12 PM
Control Logix Gateway setup jguidotti LIVE PLC Questions And Answers 4 June 16th, 2011 02:14 AM
Communication between AB Control Logix and Koyo PLC Forrest LIVE PLC Questions And Answers 10 July 19th, 2010 07:53 PM
Need Control Logix Help Maverick 250 LIVE PLC Questions And Answers 19 May 9th, 2005 11:41 PM
Panel View & Control Logix gizmo LIVE PLC Questions And Answers 8 September 21st, 2002 09:52 PM


All times are GMT -5. The time now is 09:12 AM.


.