You are not registered yet. Please click here to register!


 
 
plc storereviewsdownloads
This board is for PLC Related Q&A ONLY. Please DON'T use it for advertising, etc.
 
Try our online PLC Simulator- FREE.  Click here now to try it.

---------->>>>>Get FREE PLC Programming Tips

New Here? Please read this important info!!!


Go Back   PLCS.net - Interactive Q & A > PLCS.net - Interactive Q & A > LIVE PLC Questions And Answers

PLC training tools sale

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old January 2nd, 2018, 09:56 AM   #1
Pumba
Member
United States

Pumba is offline
 
Pumba's Avatar
 
Join Date: Nov 2017
Location: OHIO
Posts: 10
No connection with Ultra 100 Series Drive

Hello,

We have just changed a servo motor and need to go online with a Ultra 100 Series Drive. We are BRU Master to do this, and we are greeted with a message saying something along the lines of "The communications port cannot be opened. It is probably being used by another application or the mouse." This is what pops up as soon as the program is opened. Rather than connecting automatically like usual. No other COM ports are being used.

Thank you.
  Reply With Quote
Old January 2nd, 2018, 10:31 AM   #2
Steve Bailey
Lifetime Supporting Member + Moderator
United States

Steve Bailey is offline
 
Steve Bailey's Avatar
 
Join Date: Apr 2002
Location: The boondocks of Western Massachusetts USA
Posts: 6,276
Is it trying to use COM1? A USB mouse will most often be a higher COM port number. If you have RSLogix and RSLinx installed on the same computer, check to make sure RSLinx has relinquished the port. Even when you aren't running RSLogix, RSLinx may be keeping it for when you do.
  Reply With Quote
Old January 2nd, 2018, 11:38 AM   #3
strantor
Member
United States

strantor is offline
 
Join Date: Sep 2010
Location: katy tx
Posts: 220
Quote:
Originally Posted by Pumba View Post
Hello,

We have just changed a servo motor and need to go online with a Ultra 100 Series Drive. We are BRU Master to do this, and we are greeted with a message saying something along the lines of "The communications port cannot be opened. It is probably being used by another application or the mouse." This is what pops up as soon as the program is opened. Rather than connecting automatically like usual. No other COM ports are being used.

Thank you.
I have Ultra100 drives in my CNC machine and they always give me trouble with serial. I use AB UltraMaster. I am always getting what I assume is the same fault, under AB terminology. I have to uninstall/reinstall my COM port several times until it works, and then it only works for a little while. I thought the problem is just my buggy laptop, but maybe there is more to it.

Also with those drives, you need to have the serial connected to it when you power the drive on. It looks for serial connection on power-up, and if it finds none, the serial port sort of "turns off" (sometimes).
  Reply With Quote
Old January 2nd, 2018, 11:53 AM   #4
Ken Roach
Lifetime Supporting Member + Moderator
United States

Ken Roach is offline
 
Ken Roach's Avatar
 
Join Date: Apr 2002
Location: Seattle, WA
Posts: 13,528
Make sure you also didn't configure a DH485 driver for that COM port at some point in the past. In some older operating systems (Windows 2000, if I recall correctly), the swapped-in COM port driver for DH485 would prevent other software from using the port until you did something that swapped the driver back, like using Interchange or RSLinx to run a DF1 driver on the same port.

Also be sure you're using the exact correct cable; my recollection is that the Ultra cables have RTS/CTS jumpers.
  Reply With Quote
Old January 2nd, 2018, 01:03 PM   #5
Pumba
Member
United States

Pumba is offline
 
Pumba's Avatar
 
Join Date: Nov 2017
Location: OHIO
Posts: 10
Had to switch between COM ports until the drive wanted to attach.

Thank you all for the input!
  Reply With Quote
Reply
Jump to Live PLC Question and Answer Forum

Bookmarks


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Allen-Bradley Ultra 100 AlexKur LIVE PLC Questions And Answers 3 January 3rd, 2017 12:07 PM
Confused 1756 ENBT wa5yom LIVE PLC Questions And Answers 24 February 24th, 2015 08:39 AM
CNC Mill - Ultra 100 fault badamczyk LIVE PLC Questions And Answers 0 June 18th, 2014 04:07 AM
Ultra Drive 3000 tlona LIVE PLC Questions And Answers 2 March 18th, 2009 06:18 PM
Ultra 3000 drive on Devicenet Setup johnfarrugia LIVE PLC Questions And Answers 1 November 9th, 2007 09:38 AM


All times are GMT -5. The time now is 01:50 AM.


.