You are not registered yet. Please click here to register!


 
 
plc storereviewsdownloads
This board is for PLC Related Q&A ONLY. Please DON'T use it for advertising, etc.
 
Try our online PLC Simulator- FREE.  Click here now to try it.

---------->>>>>Get FREE PLC Programming Tips

New Here? Please read this important info!!!


Go Back   PLCS.net - Interactive Q & A > PLCS.net - Interactive Q & A > LIVE PLC Questions And Answers

PLC training tools sale

Reply
Thread Tools Display Modes
Unread January 14th, 2020, 03:36 AM   #1
Marinbnm
Member
Croatia

Marinbnm is offline
 
Join Date: Jan 2020
Location: Isle
Posts: 8
Kinco MT4414TE with unidrive modbus rtu slave

Hello, new here, so let's start

I am having some issues with kinco mt series hmi, mt4414te. Kinco and unidrive sp are connected via modbus rtu, and that works ok, i sometimes use unitronics v430 or similar and it works ok. With kinco i cannot get any reading, for example i trg to reed rpm parameter at 03.27 which has adress 326 but i just got 0. On connector pin 1 and pin 6 are A/B for modbus, even tried to switch but same. In menu i did setup kinco on com0 and modbus rtu slave from menu in kinco hmiware,since i do not have any nidec djevice to chose. Also i tried all settings etc but same. So either i need to configure modbus slave in hmiware somehow, or there is something with adresses. So if someone could point me on right direction. Thanks!
  Reply With Quote
Unread January 14th, 2020, 06:49 AM   #2
Gene Bond
Member
United States

Gene Bond is offline
 
Join Date: May 2004
Location: Indianapolis, IN
Posts: 399
Do you have slave address set to 1?

CT RJ45:
Pin Function
1 120Ω Termination resistor
2 RX TX
3 Isolated 0V
4 +24V (100mA)
5 Isolated 0V
6 TX enable
7 RX\ TX\
8 RX\ TX\ (if termination resistors are required, link to pin 1)

I assume you got the baud rate and other setting correct if you have used the comms from another device successfully.
  Reply With Quote
Unread January 14th, 2020, 08:41 AM   #3
Marinbnm
Member
Croatia

Marinbnm is offline
 
Join Date: Jan 2020
Location: Isle
Posts: 8
I did set up adress to 1, also tried other because i have five drives in network, and also tried with one only, but nothing. I am not clear with kinco adresses, it has lw, fw, rw etc.........and some other types depending which plc is chosen, it seems like i would need to creaye custom pc slave, other than just adding modbus rtu slave from menu list!?
  Reply With Quote
Unread January 14th, 2020, 09:05 AM   #4
Gene Bond
Member
United States

Gene Bond is offline
 
Join Date: May 2004
Location: Indianapolis, IN
Posts: 399
Sorry, I have not worked with Kinco, but have wondered about them. Just have not tried them yet. They seem to be the cheapest HMI I've seen around here in the USA. For that reason, I have wanted to try them for the more cost-sensitive projects.

I have had success in the past with standard Modbus RTU and the CT drives. I've used 5-6 different masters... Some take more hair-pulling than others.
  Reply With Quote
Unread January 14th, 2020, 10:14 AM   #5
Marinbnm
Member
Croatia

Marinbnm is offline
 
Join Date: Jan 2020
Location: Isle
Posts: 8
They are cheapest in EU too, and they offer much for that value. Specialy i like ethernet option where i can connect via vnc to it.
  Reply With Quote
Unread January 14th, 2020, 10:15 AM   #6
danw
Member
United States

danw is offline
 
danw's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: midwest, USA
Posts: 3,029
When you say “I just got 0”, does that mean thar you managed to send a request and you got a confirmed reply with data = 0? Or that the master starts at 0 and never sees a change?

What’s the interpretation of address 326 being 3.27?

Is the numeral 3 Modbus Function code 3 read input registers?

Or is 326 a zero based address with 3.27 its one-based interpretation? What are the syntax rules for dot insertion?

Is there a setting for 2 wire half duplex Rs-485 operation? (As opposed to 4 wire full duplex)
  Reply With Quote
Unread January 14th, 2020, 11:57 AM   #7
Marinbnm
Member
Croatia

Marinbnm is offline
 
Join Date: Jan 2020
Location: Isle
Posts: 8
As you said, it says 0 and newer change, so it doesn't read anything at all i think.

On CT adress is represented by formula, so parameter like 3.27 adress is (3x100) +27-1, that part is ok since i working with other hmi and plc and i can read all parameters or write to them.

Also, com0 is set for 2 wire rs485 for ct inverter, just as is set when using other plc.
  Reply With Quote
Unread January 14th, 2020, 02:19 PM   #8
danw
Member
United States

danw is offline
 
danw's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: midwest, USA
Posts: 3,029
How do you determine whether you read input registers using Modbus Function code (FC)04 in the (3)xxxx address range or holding registers FC 03 in the (4)xxxx) address range?
  Reply With Quote
Unread January 14th, 2020, 02:26 PM   #9
Marinbnm
Member
Croatia

Marinbnm is offline
 
Join Date: Jan 2020
Location: Isle
Posts: 8
That is problem i cannot figure out, when using other plc's i setup to read what i need as you mentioned. But kinco hmiware software just gives me something called adress type like lw, rw etc.......i also tried but no succes no mather do i read input registers, coils, holding register etc..
  Reply With Quote
Unread January 14th, 2020, 04:48 PM   #10
danw
Member
United States

danw is offline
 
danw's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: midwest, USA
Posts: 3,029
What’s the link to the Modbus documentation? Or help file screnshots?
  Reply With Quote
Unread January 14th, 2020, 09:44 PM   #11
Gene Bond
Member
United States

Gene Bond is offline
 
Join Date: May 2004
Location: Indianapolis, IN
Posts: 399
CT uses an addressing scheme of Menu#.Parameter#, so 3.27 is Menu 3. Parameter 27.

The Modbus address is 327 or 326, depending on the Master device's offset. Thus a Modbus address for the holding register would be 40327 or 40326.
  Reply With Quote
Unread January 15th, 2020, 01:54 AM   #12
Marinbnm
Member
Croatia

Marinbnm is offline
 
Join Date: Jan 2020
Location: Isle
Posts: 8
For CT, it has standard and extended adress range, but that is all known
Last night i found manual for kinco hmiware software (as it was not available from kinco web) and found that 4x or 3x (depending on register) adress scheme.......

So will try out that when i get back home.
  Reply With Quote
Unread January 15th, 2020, 02:00 AM   #13
Marinbnm
Member
Croatia

Marinbnm is offline
 
Join Date: Jan 2020
Location: Isle
Posts: 8
Here is short view from manual. But if function register is mapped to LW or LB, than when i chose between tham i actualy should get reading but just entering adress, 326 for example and chosing LW as adress type how kinco is calling it?
Attached Images
File Type: jpg Screenshot_20200115_080456.jpg (157 Bytes, 9 views)

Last edited by Marinbnm; January 15th, 2020 at 02:05 AM.
  Reply With Quote
Unread January 15th, 2020, 02:11 AM   #14
Marinbnm
Member
Croatia

Marinbnm is offline
 
Join Date: Jan 2020
Location: Isle
Posts: 8
I cannot post picture, but i think they did miss something in manual.

https://www.google.com/url?sa=t&sour...JIdGBvW1feD-Jn

On bottom of page 444, in ta le they miss write hmi as master and mcu as slave both times i think?
  Reply With Quote
Reply
Jump to Live PLC Question and Answer Forum

Bookmarks


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
MicroLogix 1200 Modbus RTU Slave how fast g.mccormick LIVE PLC Questions And Answers 16 March 25th, 2019 12:19 PM
Use Kinco HMI as modbus slave nygma LIVE PLC Questions And Answers 2 October 22nd, 2017 05:15 PM
DL06 Modbus RTU slave Tom Kazakoff LIVE PLC Questions And Answers 3 August 26th, 2017 05:41 PM
Modbus Master not polling the Modbus Slave through an EtherNet/IP Connection mihiri LIVE PLC Questions And Answers 3 July 15th, 2010 03:41 AM
Mitsubishi Q Series Modbus TCP module QJ71MT91 set up help req'd... Pocko LIVE PLC Questions And Answers 0 July 30th, 2006 03:45 AM


All times are GMT -5. The time now is 05:51 AM.


.