You are not registered yet. Please click here to register!


 
 
plc storereviewsdownloads
This board is for PLC Related Q&A ONLY. Please DON'T use it for advertising, etc.
 
Try our online PLC Simulator- FREE.  Click here now to try it.

---------->>>>>Get FREE PLC Programming Tips

New Here? Please read this important info!!!


Go Back   PLCS.net - Interactive Q & A > PLCS.net - Interactive Q & A > LIVE PLC Questions And Answers

PLC training tools sale

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old July 26th, 2002, 07:54 PM   #1
jthornton
Member
United States

jthornton is offline
 
jthornton's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: Poplar Bluff, MO
Posts: 222
Manual/Auto

I'm sorry but I'm in the question everthing mode until I get comfortable with AB...

If anyone has the chance to look at the attached file.

Basicly this is a Manual/Auto selector. I don't think that I want to allow a change from auto to manual while in the run mode. I question if the selector is moved from auto to manual while running should the machine go to idle/manual or ignore the change???

Do I need to program anything to delay the switching from auto to manual?

Did I miss anything? Comments and hints welcome.
Attached Files
File Type: zip hand auto.zip (13.8 KB, 160 views)
  Reply With Quote
Old July 26th, 2002, 08:26 PM   #2
ganutenator
Member
United States

ganutenator is offline
 
ganutenator's Avatar
 
Join Date: May 2002
Location: akron, ohio
Posts: 995
Why not, allow a change from auto to manual without stopping?

What about from manual to auto?

I haven't had a chance to look at the program yet, but I can think of a few situations where you might like to be able to switch back and forth without stopping the equipment.

Comes in handy for me when I need to stop the controller for a download, eeprom flash etc, and I can leave the pump/mtr running in hand. Then when I get done, I can switch the HOA to auto, and abra-ca-dabra, no production loss.
  Reply With Quote
Old July 26th, 2002, 08:43 PM   #3
rsdoran
Lifetime Supporting Member
United States

rsdoran is offline
 
rsdoran's Avatar
 
Join Date: Apr 2002
Location: Birmingham, AL
Posts: 7,372
I have done several machines using a 3 position switch center off, left spring return and right latched. In most cases I use the same input, the only difference is you have to HOLD the switch for the machine to run in manual and its latched in auto. Of course the machine can stop because of errors (jams etc) and with an estop.
__________________
http://www.patchn.com Industrial Electrical & Maintenance @ www.patchn.com "Tell me and I forget, show me and I remember, involve me and I understand."
  Reply With Quote
Old July 27th, 2002, 06:52 AM   #4
jthornton
Member
United States

jthornton is offline
 
jthornton's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: Poplar Bluff, MO
Posts: 222
I should have explained more... When the machine is in manual it is in single step mode. Each press of the start button will cycle the machine one step. When it is in manual it has to not be in the run mode.

Thanks
  Reply With Quote
Old July 27th, 2002, 08:45 AM   #5
Terry Woods
Member
United States

Terry Woods is offline
 
Join Date: Apr 2002
Posts: 3,170
This can be a tough question to handle.

The correct answer is... "It depends".

I've always had an affinity for the idea that "STOP means STOP", and "MANUAL means MANUAL".

If you press "STOP" to stop something, wouldn't you expect that "something" to stop - NOW? (Don't get this confused with "STOP after 5-Sec Delay".)

You might have a control situation where you need to stop the system in a particular sequence with specific delays between steps.

Scenario:
Hopper-1 -> Auger -> Conveyor -> Air-Lock -> Blow-Pipe -> Hopper-2

The Auger moves material from the Hopper-1 to the Conveyor.
The Conveyor moves material to the Air-Lock.
The rotating door in the Air-Lock moves material into the Blow-Pipe.

A Blower, connected at the Air-Lock, moves material, UP, 60-Feet (at a 45-Degree angle), through the Blow-Pipe, to Hopper-2.

Now, let's assume that the system is running. There is material in the Hopper, Auger, Conveyor, Air-Lock and the Blow-Pipe.

What happens if "STOP means STOP" and you press the "STOP" button?

If the Blower were to turn OFF immediately, you could have a whole lot of material sliding back down the pipe toward the Air-Lock. The Blower probably will NOT be able to move that material on re-start! You would be plugged!

So, you need to have the system do an orderly shut-down.
Pressing "STOP" should...
  1. Turn OFF the Auger.
  2. After a delay (conveyor is empty), Turn OFF the Conveyor.
    (This assumes that material should not be left idle on the conveyor)
  3. After a delay (Air-Lock is empty), Turn OFF the Air-Lock.
  4. After a delay (Blow-Pipe is empty), Turn OFF the Blower.
When the system finally comes to a stop, it is empty! Having the system empty makes it much easier to re-start.

This sounds entirely reasonable - and so it is!

BUT, there is that nagging concern that "STOP" should mean STOP!

This could be accomplished by means of an E-STOP. But then, an E-STOP type stop might be too extreme if Life & Limb are NOT in danger.

To handler this, we use the concept of "MODES"; AUTO-MODE and MANUAL-MODE.

By system-definition, "STOP" in "AUTO-MODE" means...
"perform an orderly shut-down sequence on the system".

Under normal production conditions, the system should be running in "AUTO-MODE". This mode should also allow for any Automated Control Signals to have an influence on its operation... such as "STOP" from a remote location (the destination Hopper is Full).

Also, by system-definition, "START" in "MANUAL-MODE" means...
"START-NOW"!

and "STOP" in "MANUAL-MODE" means...
"STOP-NOW"!

"START" what? "STOP" what?

The nature of this particular system requires a start-up sequence and a shut-down sequence. You can not have a "START" button that simply turns everything ON at once. By the same token, you can't have a "STOP" button that turns everything OFF at once.

So... in this case, "MANUAL means MANUAL" means that the individual devices in the system are under separate control. There is an individual START/STOP control for...
  • the Auger,
  • the Conveyor,
  • the Air-Lock, and
  • the Blower
While in "MANUAL-MODE", each device is controlled by its own START/STOP controller (Start/Stop buttons, relays and Aux Contacts).

In actuality, I have both a Full AUTOMATIC Control and a Full MANUAL Control working side-by-side. Neither interferes with the other. But only one has control at any given time. The particular mode is activated by means of a Selector Switch (AUTO/MAN).

While the system is operating in AUTO-MODE, the Manual Control buttons have no effect on the system.

Likewise, while the system is in MANUAL-MODE, the Auto Control buttons have no effect on the system.

If, for any reason, the PLC were to get weird, the operator could switch over to MANUAL-MODE and perform all of the Automatic operations manually. The PLC would essentially be Off-Line.

MANUAL-MODE also provides specific control for particular devices for maintenance purposes. Sometimes, while troubleshooting, it's real nice to be able to exercise just a single part of a system.

So... that is my view of AUTO-MODE and MANUAL-MODE in this particular system. This system uses more hardware, but since the system is really kinda small, the benefits far out-weigh the expense. As systems get larger, the expenses for this scheme become more questionable.

Now, as far as switching from one mode to the other...

In this case, I use the following maxim...
"AUTO is AUTO" and "MANUAL is MANUAL" and never the twain shall meet!

This means, if the system is running in AUTO and the operator switches to MANUAL, he had better know what he is doing! The system will STOP-NOW!

If the system is running in MANUAL and the operator switches to AUTO, then the reaction of the system depends on the situation. If all devices are ON and all conditions are proper, then the system will simply switch over to AUTO-MODE without skipping a beat.

If the system needs to be synchronized with other systems, then it might be necessary for the system to be stopped and restarted using the Start-Up Sequence. If so, then the program would force a "STOP-NOW" followed by the "Start-Up Sequence"... depends.

If synchronization is not required, and any one of the "earlier" devices is OFF, then the system will turn OFF any ON-devices that are after the particular OFF-device. The system will then proceed with the AUTO-Start sequence from that point.

This system, as I have described it, exists on my site.

It's a matter of developing a reasonable and consistent design philosophy. Sometimes operators want to be able to do this or that at any time that they wish... you need to determine the benefit/risk ratio. If the ratio comes in at greater than 1, then there is probably reason to consider their wish - otherwise, don't do it!
  Reply With Quote
Old July 27th, 2002, 09:05 AM   #6
Terry Woods
Member
United States

Terry Woods is offline
 
Join Date: Apr 2002
Posts: 3,170
You posted your response to Ron while I was working on my posting.

Having read your latest, I think you are having a "terminology" crisis.

The names that we choose for the various aspects of the system are very important to help us maintain, in our own minds, a consistent and reasonable understanding of what we are trying to do.

I believe your switch should be named "AUTO-CYCLE/SINGLE-CYCLE".

You might then also have an "AUTO/MANUAL" switch for performing those indicated operations as I described in my previous post.
  Reply With Quote
Old July 27th, 2002, 10:05 AM   #7
jthornton
Member
United States

jthornton is offline
 
jthornton's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: Poplar Bluff, MO
Posts: 222
You are correct in your last post that I need to name it auto cycle and single cycle. That terminology makes more sense to me the more I think about it.

Thanks so much for your intut

John
  Reply With Quote
Old July 27th, 2002, 11:05 AM   #8
Kim Gold
Member
Canada

Kim Gold is offline
 
Kim Gold's Avatar
 
Join Date: Jun 2002
Location: Stoney Creek, Ontario
Posts: 241
I thought Terry's explanation was excellent.

Depending on your application you can even have a number of automatic modes.
We have an application (Stove control on a Blast Furnace) where we have the following modes:
AUTO MODE (no operator intervention)
SEMI-AUTO (minimal operator intervention) - Operator can select To Gas or To Bottle or To Blast
SINGLE STEP - manual operation, but through PLC
LOCAL MODE - fully manual, no PLC involved

You need to have logic in place to take care of switching between modes, but when switching to Local Mode, PLC is isolated and the only logic will be hard wired logic.

Most operators are happiest on Auto Mode. Each successive step down means a little more work for him, Local mode being the most work. He is even required to leave the control room and walk to each piece of equipment to operate it.
  Reply With Quote
Old October 5th, 2006, 09:36 AM   #9
John Hawkins
Member
United States

John Hawkins is offline
 
Join Date: Jun 2006
Location: Dayton OH
Posts: 80
Here we use "instant stop" PB. "End of cycle stop" PB & E-stop
  Reply With Quote
Old October 5th, 2006, 12:40 PM   #10
averytc
Member
United States

averytc is offline
 
averytc's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Posts: 114
We have processes that cycle from step to step if the process mode is Auto. If the mode is in manual, I display cycle forward / reverse buttons on the HMI. If a device in the process is put into manual mode, the process is set into manual because the operator has taken over. Hope that was clear enough.
  Reply With Quote
Reply
Jump to Live PLC Question and Answer Forum

Bookmarks


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 02:10 PM.


.