You are not registered yet. Please click here to register!


 
 
plc storereviewsdownloads
This board is for PLC Related Q&A ONLY. Please DON'T use it for advertising, etc.
 
Try our online PLC Simulator- FREE.  Click here now to try it.

---------->>>>>Get FREE PLC Programming Tips

New Here? Please read this important info!!!


Go Back   PLCS.net - Interactive Q & A > PLCS.net - Interactive Q & A > LIVE PLC Questions And Answers

PLC training tools sale

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old April 21st, 2011, 09:39 PM   #1
vset
Member
United States

vset is offline
 
Join Date: Jul 2006
Location: Seattle
Posts: 5
SattCon PLC

We have a SattCon PLC. It looks like a single circuit board with a LCD display and membrane keypad that connects via a ribbon cable to a few I/O modules (see attached photos). I cannot see a model or part number on the unit so not sure which one exactly it is. The I/O modules are SD32D and XACV-B. An output has gone bad on the PLC and we need to readdress it.

So I found DOX10 (v 2.1-1) online and have tried going online to the PLC with it but have not been successful. I am not sure what all steps are necessary to go online. I created a new project and selected the PLC type as 05 and tried each of the differect ones under that family. Then I tried a receive program from PLC. With some of the models, it immediately says either unknown PLC type connected or that the connected PLC type does not match what is configured in the project.

The only 2 where it attempts to try and get the program are SC05-45 and SC05-45EREG. I am using 9600 baud for the connection. Other baud rates do not seem to work at all. With these settings, it starts receiving and the byte count goes up but eventually it either fails with a timeout error message or a received data invalid message usually after it gets to an address that varies but usually in the 8AF6 to B856 range. I am not sure if there is a problem with the DOX10 installation as one of the disks pertaining to Sattcon35 was missing or bad.

Under the project settings page where I select the PLC type, for library it says 115 and so I am not sure if that is part of the problem and if so how to correct it. Under the C:\DOX10\Library folder I see library files called LIB_115.VE? as well as LIB_X5.VE? and manually entering LIB_X5 does not work.

I have not edited config.sys or autoexec.bat and am not sure if missing some entries there could be causing this problem.

I have tried this from within XP SP3. Also from within windows 95 by booting up a computer using a USB boot disk running windows 95. I have also tried from within a Virtual PC session running Windows 98. In all 3 cases, the computer has had a native onboard serial port and so I am not using a USB to serial adapter. However it is a relatively new and hence fast machine (3 years old) and so am not sure if CPU speed is perhaps a problem.

At times after the receive fails, I cannot connect and try again at all till I power cycle the PLC. When it fails the message I get is error while starting the PLC communication.

The cable pinout on the PC side is for a DB9F: pins 2,3,5 are coming from the PLC while pins 1,4,6,8 are all jumpered together.

Any help in figuring out how to get online to receive the program from the PLC and also to change an output address in the PLC would be greatly appreciated.

Thanks.
Attached Images
File Type: jpg CPU.JPG (56.8 KB, 171 views)
File Type: jpg CPUback.JPG (105.6 KB, 151 views)
File Type: jpg IO.jpg (101.0 KB, 150 views)
  Reply With Quote
Old April 22nd, 2011, 04:14 AM   #2
kiwi sparky
Member
New Zealand

kiwi sparky is offline
 
Join Date: Sep 2006
Location: Auckland
Posts: 51
Try getting DOX5 software and trying that. Maybe controller doesn't support DOX10. I had a windows 95 computer with and ran DOX5 from a DOS emulator
  Reply With Quote
Old April 22nd, 2011, 10:37 AM   #3
vset
Member
United States

vset is offline
 
Join Date: Jul 2006
Location: Seattle
Posts: 5
Dox5

Thanks for your reply. Sattcon is out of business and ABB no longer supports this product or has anyone even in Sweden that knows anything about it. So it is not possible to buy DOX5 or DOX10 anywhere. Any tips on finding Dox5 would be greatly appreciated.
  Reply With Quote
Old April 22nd, 2011, 02:29 PM   #4
Ned_Flanders
Member
England

Ned_Flanders is offline
 
Ned_Flanders's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: In hiding, England
Posts: 535
In 1998 I had to attend a "Sattcon 05" plc training course using DOX5, It was an awful long time ago but the training was provided by Alfa Laval automation, UK - who supplied our plate heat exchangers.

Perhaps they could help? If not, I do still know a former colleague who still works where I did and they MAY still have the equipment.

Send me a PM if you are still stuck and I will contact him.

PS From what I recall, everything was old skool DOS, absolutely nothing Windows about it!!
__________________
What do you mean "You're not in tomorrow?" D'oh!

Last edited by Ned_Flanders; April 22nd, 2011 at 02:31 PM.
  Reply With Quote
Old April 22nd, 2011, 03:19 PM   #5
usedplcs
Member
United Kingdom

usedplcs is offline
 
Join Date: Nov 2010
Location: Kent, England
Posts: 30
Hi,
Back in office Monday (UK time), Send me a pm a I can help out on DOX5,
Dox5 works in real dos mode (Windows 95) with a mod to config.sys settings. If PLC looses battery backup they defualt to a strange comms settings.

Have backed up and restored CU05-25CPU but don't know what CPU you have?
Your HMI looks like a Sattcon OP45.

Regards
Rob
  Reply With Quote
Old April 25th, 2011, 05:28 AM   #6
JERA
Member
Denmark

JERA is offline
 
JERA's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Location: Copenhagen
Posts: 284
SattCon OP45

You have a SattCon OP45 and the text on the panel is in danish, so is the machine from Denmark?

It is possible to program the OP45 with DOX10, and I will try to find my manual.
Attached Files
File Type: pdf op_45__v4.0__data_sheet.pdf (287.7 KB, 180 views)
  Reply With Quote
Old April 25th, 2011, 02:36 PM   #7
vset
Member
United States

vset is offline
 
Join Date: Jul 2006
Location: Seattle
Posts: 5
SattCon OP45

Jera,

The machine is indeed from Denmark. I have version 2.1-1 of Dox10. Should I select SC05 as the PLC type and 45 as the PLC version? That's what I did but when I attempted to receive from PLC I received the timeout and other errors that are in my original post.

Any ideas as to what I should do differently?

Also, under the project data section, should the library be listed as library/lib_115?

Thanks.
  Reply With Quote
Old July 28th, 2011, 09:36 AM   #8
Senby
Member
Sweden

Senby is offline
 
Join Date: Jul 2011
Location: Gothenburg
Posts: 2
If you need any help with sattcon i have a sattcon guru here in sweden and if you want i can give you his info so you can contact him when ever you have problems with a satt con system.

Just PM me if you need/want his info

What he dont know about sattcon is not worth knowing
  Reply With Quote
Old November 1st, 2011, 05:54 AM   #9
gamalyones
Member
Egypt

gamalyones is offline
 
Join Date: Nov 2011
Location: egypt cairo
Posts: 2
dear friends
where can i found dox05 or dox10

gamal
  Reply With Quote
Old November 1st, 2011, 06:34 AM   #10
Senby
Member
Sweden

Senby is offline
 
Join Date: Jul 2011
Location: Gothenburg
Posts: 2
Try contact this company

Try to contact this compamy if you have questions about sattcon and dox

http://www.abb.com/product/se/9AAC11...spx?country=SE
  Reply With Quote
Old November 1st, 2011, 06:45 AM   #11
gamalyones
Member
Egypt

gamalyones is offline
 
Join Date: Nov 2011
Location: egypt cairo
Posts: 2
Thank you senby

i will do

gamal
  Reply With Quote
Old November 19th, 2011, 09:30 AM   #12
sanchez
Member
France

sanchez is offline
 
Join Date: Nov 2011
Location: france
Posts: 1
Hello ,I search a free ware to convert DOX5 to DOX10 or Control Builder ABB
  Reply With Quote
Old March 24th, 2013, 10:14 AM   #13
SattconABB
Member
Norway

SattconABB is offline
 
Join Date: Mar 2013
Location: oslo
Posts: 1
contact me to purchase dox10 or dox5

Quote:
Originally Posted by gamalyones View Post
dear friends
where can i found dox05 or dox10

gamal
Anybody needs Dox10/5 contact me i have copies of both with manuals
raza@iconsystems.pk
  Reply With Quote
Old July 28th, 2014, 07:49 PM   #14
Steeny
Member
Australia

Steeny is offline
 
Join Date: Nov 2010
Location: Mount Gambier
Posts: 1
was wondering if someone can help me regarding an issue with a SATTCON 05 slimlime PLC that was powered done and when it powered back up the RUN/STOP red LED came on and the PWR/BATTLOW started flickering. I have replaced the battery and now have a solid light for the PWR/BATTLOW indicator but the RED led is still on and from what i can gather the program execution has stopped nad needs to be restared but i have no software, no program and no capability to get online to it, does anyone know a way to get it back to run mode? thanks
wayne.steen@chhwoodproducts.com.au
  Reply With Quote
Old November 4th, 2014, 03:53 AM   #15
kronth
Member
Thailand

kronth is offline
 
Join Date: Nov 2014
Location: Bangkok
Posts: 3
How backup and restore sattcon 05 op45 with SBUP05 (step by step) thank..
  Reply With Quote
Reply
Jump to Live PLC Question and Answer Forum

Bookmarks


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
PC to PLC Protocol TheRixta LIVE PLC Questions And Answers 13 December 17th, 2008 12:56 PM
PLC 5/80C crash, questions! tomalbright LIVE PLC Questions And Answers 19 September 19th, 2008 07:05 AM
TEST your knowledge in PLC sqrz LIVE PLC Questions And Answers 11 June 1st, 2006 08:09 AM
PLC with no mains supply Goody LIVE PLC Questions And Answers 3 February 4th, 2003 11:18 AM
Normally open or closed or... Phil Melore LIVE PLC Questions And Answers 15 February 3rd, 2003 07:14 PM


All times are GMT -5. The time now is 03:44 AM.


.