You are not registered yet. Please click here to register!


 
 
plc storereviewsdownloads
This board is for PLC Related Q&A ONLY. Please DON'T use it for advertising, etc.
 
Try our online PLC Simulator- FREE.  Click here now to try it.

---------->>>>>Get FREE PLC Programming Tips

New Here? Please read this important info!!!


Go Back   PLCS.net - Interactive Q & A > PLCS.net - Interactive Q & A > LIVE PLC Questions And Answers

PLC training tools sale

Reply
Thread Tools Display Modes
Unread January 21st, 2013, 08:27 AM   #1
jj4parker
Member
Thailand

jj4parker is offline
 
Join Date: Oct 2006
Location: Thailand
Posts: 15
RSNetworx and RSlinx cannot see DEvicenet scanner 1769 SDN

Have anyone met this issue that you cannot see the devicenet scanner via RSlinx or RSnetworx?

I am using 1769 SDN @ node 1 on compactlogix.
For the hardware, it is OK and shows 01 on the scanner 7 segments(node address. I can see the I/O via RSlogix5000.

The problem is I cannot see/configure the scanner as it is not shown in RSlinx.

Could someone please help!!
Thank in advance
  Reply With Quote
Unread January 21st, 2013, 09:29 AM   #2
chavak
Member
Malaysia

chavak is offline
 
chavak's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Posts: 633
You need to install the EDS file for the Devicenet scanner in your RSLinx.

Regards
  Reply With Quote
Unread January 21st, 2013, 10:33 AM   #3
widelto
Member
Colombia

widelto is offline
 
widelto's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: Barranquilla, Colombia
Posts: 2,776
Scanner and devicenet network are configured with RSnetworx on top of rslinx
__________________
My two cents.
  Reply With Quote
Unread January 21st, 2013, 10:57 AM   #4
Ken Roach
Lifetime Supporting Member + Moderator
United States

Ken Roach is offline
 
Ken Roach's Avatar
 
Join Date: Apr 2002
Location: Seattle, WA
Posts: 14,953
Which model and firmware revision of CompactLogix controller are you using ?

How are you connected to the DeviceNet network: via the CompactLogix network port (like Ethernet on a 1769-L35E) or via a DeviceNet interface like a 1770-KFD ?

You said that you can "see the I/O in RSLogix 5000". Those would be the 1769 I/O modules connected to the CompactLogix backplane. Can you also browse to the DeviceNet network and "see" the DeviceNet I/O nodes in RSLinx Classic ?

Your description is consistent with either not having the 1769 backplane EDS or the 1769-SDN EDS file installed.

Also be certain that you have the 1769 bus terminator installed, and that you have proper DeviceNet power and termination installed.
  Reply With Quote
Unread January 21st, 2013, 11:07 PM   #5
jj4parker
Member
Thailand

jj4parker is offline
 
Join Date: Oct 2006
Location: Thailand
Posts: 15
Hello All,

Thanks a lot for your help.

I've tried to reinstall the RSlinx 2.58 and still got the same issue.

Actually, I could see the devicenet scanner node 1 on the 1769 bus 2 days ago, but after we tried to change the baud rate from 500 to 125, then later we cannot see the devicenet network on this bus.

You can see the network via RSlinx from the attached file.
Another CPU we can see the devicenet network 1769 scanner.

Is there any issue on the 1769 bus and how can I solve it?
By the way, the machine running is quite normal.
Attached Images
File Type: jpg Issue1.jpg (54.4 KB, 148 views)
  Reply With Quote
Unread January 21st, 2013, 11:58 PM   #6
chavak
Member
Malaysia

chavak is offline
 
chavak's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Posts: 633
How did you change your baud rate, - thru the dip switches on all the devices?

Maybe you have to update your scan list in the module! [I could be wrong]

Regards
  Reply With Quote
Unread January 22nd, 2013, 12:11 AM   #7
jj4parker
Member
Thailand

jj4parker is offline
 
Join Date: Oct 2006
Location: Thailand
Posts: 15
Chacak,

I did change on the RSNetworx via node commissioning.
I cannot update the scan list as I cannot see the scanner.

ANy hard ware reset or via RSlogix5000?

Thanks
  Reply With Quote
Unread January 22nd, 2013, 12:16 AM   #8
jj4parker
Member
Thailand

jj4parker is offline
 
Join Date: Oct 2006
Location: Thailand
Posts: 15
Ken,
I'm using RSlogix5000 V.19
Connected via ethernet with compact logix

I can see the I/O which has been already configured since the beginning. I can see the status of the devicenet network and all seems OK.


Thanks a lot.
  Reply With Quote
Unread January 22nd, 2013, 12:56 AM   #9
Ken Roach
Lifetime Supporting Member + Moderator
United States

Ken Roach is offline
 
Ken Roach's Avatar
 
Join Date: Apr 2002
Location: Seattle, WA
Posts: 14,953
The Slot Number on the 1769 bus and the Node Number on the DeviceNet are not the same.

What you're showing above is a CompactLogix "PLC02" that isn't showing any of the 1769 modules on the Compact I/O bus. It's either an EDS problem or something that's not browsing across the backplane. It's not a DeviceNet issue (at least, not yet).

I realize you think that changing the DeviceNet data rate has something to do with the 1769-SDN not appearing in the backplane, but I don't see a correlation between those events.

What other modules are connected to the 1769 bus on the "PLC02" CompactLogix ?

Have you been able to cycle power to the CompactLogix ? Sometimes that clears buffers and allows browsing to continue.
  Reply With Quote
Unread January 22nd, 2013, 01:12 AM   #10
jj4parker
Member
Thailand

jj4parker is offline
 
Join Date: Oct 2006
Location: Thailand
Posts: 15
Ken,
Thanks for your quick help.

We have 5 units on this bus see the picture.

I've tried to cycle the power 2-3 times but not help.

If the slot number is not the same how can I solve?

Thanks again.
Attached Images
File Type: jpg issue2.JPG (32.8 KB, 130 views)
  Reply With Quote
Unread January 22nd, 2013, 01:35 AM   #11
Ken Roach
Lifetime Supporting Member + Moderator
United States

Ken Roach is offline
 
Ken Roach's Avatar
 
Join Date: Apr 2002
Location: Seattle, WA
Posts: 14,953
Thank you for the explanation. I understand now that you just can't browse the 1769 bus on the "PLC02" CompactLogix controller.

Unfortunately, I also cannot suggest a solution for this. You might have to run the issue through Rockwell Automation Technical Support.
  Reply With Quote
Unread January 22nd, 2013, 10:15 AM   #12
jj4parker
Member
Thailand

jj4parker is offline
 
Join Date: Oct 2006
Location: Thailand
Posts: 15
Hey guys,

Finally I've tried to reset the CPU by taking out the battery and then redownload the backup program.

It is suddenly working normally. I can see all the devicenet cards.

Thanks
  Reply With Quote
Reply
Jump to Live PLC Question and Answer Forum

Bookmarks


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
DeviceNet Scanner Scanlist Empty daba LIVE PLC Questions And Answers 2 March 11th, 2012 06:51 PM
RSNetworx cannot identify 1756-DNB Devicenet Scanner hack_attack LIVE PLC Questions And Answers 3 March 17th, 2011 08:07 AM
Configuration with RSNetWorx for Devicenet invitti LIVE PLC Questions And Answers 1 July 25th, 2009 09:32 AM
stumped with devicenet PLC_NEWBIE LIVE PLC Questions And Answers 8 June 1st, 2007 12:43 AM
Rsnetworx for Devicenet SNK LIVE PLC Questions And Answers 7 July 27th, 2004 10:52 AM


All times are GMT -5. The time now is 06:21 AM.


.