You are not registered yet. Please click here to register!


 
 
plc storereviewsdownloads
This board is for PLC Related Q&A ONLY. Please DON'T use it for advertising, etc.
 
Try our online PLC Simulator- FREE.  Click here now to try it.

---------->>>>>Get FREE PLC Programming Tips

New Here? Please read this important info!!!


Go Back   PLCS.net - Interactive Q & A > PLCS.net - Interactive Q & A > LIVE PLC Questions And Answers

PLC training tools sale

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old November 6th, 2018, 10:53 AM   #1
Greg7683
Member
United States

Greg7683 is online now
 
Join Date: Jun 2018
Location: Plainfield IN
Posts: 307
Whats theasyest way to get the FX2n and FX3u plcs to connect to a network

Yup they don't have any Ethernet posts on them but would like to try and see if I can get them to connect to a network to get certain info on the network and then to a screen. Mitsubishi PLC's FX2n and FX3u
  Reply With Quote
Old November 15th, 2018, 11:11 AM   #2
parky
Member
United Kingdom

parky is offline
 
Join Date: Oct 2004
Location: Midlands
Posts: 979
The FX2N is now redundant but the FX3 is just an upgraded version the plc code is almost identical and in most circumstances you can convert the program just by changing the PLC type in GX developer worth thinking about.
The FX3 has optional cards i.e. Enet 232 422 485 as do the older FX2N but these are no longer supported or probably sold These will allow communications.
In the past before FX3 I used some Ethernet encapsulation software supplied with a Ethernet to 232/485 converter and connected to the programming port on the PLC's you will need one of these modules in each PLC cabinet linked via cat5 cable to a multiport switch then the Ethernet encapsulation uses virtual 232 ports to send data to the Ethernet to 232/485/422 converters. I'm sure other people have other ideas so keep looking
  Reply With Quote
Old November 15th, 2018, 11:44 AM   #3
OkiePC
Lifetime Supporting Member
United States

OkiePC is offline
 
OkiePC's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: ENE of Nowhere Oklahoma
Posts: 9,983
I have nearly zero experience with Mitsubishi PLCs, but have used the Digi One IAP as a serial to Ethernet bridge in cases where I needed to access Allen Bradley serial only PLCs with both programming software and HMI drivers. I would expect that it could be configured to work for you.

If you want a data collection device that can handle logging and protocol conversion but don't need a bridge for programming software to use, most any of Red Lion HMI or data station devices can probably handle it.
__________________
It's not all the variables I am most concerned with, it's the undiscovered constants.
  Reply With Quote
Old November 15th, 2018, 01:15 PM   #4
goghie
Member
Serbia

goghie is offline
 
Join Date: Jan 2008
Location: Belgrade
Posts: 264
FX3U-ENET for FX3U, and FX2NC-ENET-ADP for FX2.
  Reply With Quote
Old November 16th, 2018, 09:50 AM   #5
Greg7683
Member
United States

Greg7683 is online now
 
Join Date: Jun 2018
Location: Plainfield IN
Posts: 307
I did look into using them modules and looked in to using a cc-link but from one of the companies I order threw said it will take a bit of programing and create some software in order to get the info I will need to get logged on our network and then to a screen.
  Reply With Quote
Old November 16th, 2018, 10:17 AM   #6
sczot
Member
Czech_Republic

sczot is offline
 
Join Date: Nov 2017
Location: cz
Posts: 47
our local distributor is selling FX5U-32 for price comparable to FX3U-enet card... Sure some work is needed
  Reply With Quote
Old November 16th, 2018, 10:31 AM   #7
Greg7683
Member
United States

Greg7683 is online now
 
Join Date: Jun 2018
Location: Plainfield IN
Posts: 307
Quote:
Originally Posted by sczot View Post
our local distributor is selling FX5U-32 for price comparable to FX3U-enet card... Sure some work is needed
local distributor who would that be any info?
  Reply With Quote
Old November 16th, 2018, 10:34 AM   #8
sczot
Member
Czech_Republic

sczot is offline
 
Join Date: Nov 2017
Location: cz
Posts: 47
I'm from Czech Republic, so it won't have any value imho... But we are ordering directly from local Mitsubishi branch...
  Reply With Quote
Old November 16th, 2018, 12:20 PM   #9
Greg7683
Member
United States

Greg7683 is online now
 
Join Date: Jun 2018
Location: Plainfield IN
Posts: 307
Yeah we used to order our cables from Lapp out of Germany for years but from some reason they told us we had to start using a distributor.
  Reply With Quote
Reply
Jump to Live PLC Question and Answer Forum

Bookmarks


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Trying to get the Mitsubishi FX3U to communicate with the FX2n Greg7683 LIVE PLC Questions And Answers 5 June 14th, 2018 03:03 PM
Swapped old fx2n for fx3u won't connect. hotrod LIVE PLC Questions And Answers 1 September 13th, 2012 04:09 AM


All times are GMT -5. The time now is 11:16 AM.


.