You are not registered yet. Please click here to register!


 
 
plc storereviewsdownloads
This board is for PLC Related Q&A ONLY. Please DON'T use it for advertising, etc.
 
Try our online PLC Simulator- FREE.  Click here now to try it.

New Here? Please read this important info!!!


Go Back   PLCS.net - Interactive Q & A > PLCS.net - Interactive Q & A > LIVE PLC Questions And Answers

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old April 8th, 2021, 04:25 AM   #1
Big_Robo
Member
United Kingdom

Big_Robo is offline
 
Join Date: Nov 2016
Location: England
Posts: 78
Help Needed, Siemens 300 To Mitsi HMI

I have a siemens 317-2 and an old GOT1000 (GT1675M - V)

I am trying to get the darn things communication and having no luck. I have followed the guides online and still no good. I have them both connected via ethernet.

Does anyone have a guide / project or knows what settings I need to change to get it to work.

Thank You All
  Reply With Quote
Old April 8th, 2021, 04:28 AM   #2
JesperMP
Lifetime Supporting Member + Moderator
Denmark

JesperMP is offline
 
JesperMP's Avatar
 
Join Date: Feb 2003
Location: Copenhagen.
Posts: 14,712
I dont know Mitsubishi.
But a common mistake for any HMI connecting to a Siemens S7 is to specify the wrong rack/slot combination.
For an S7-300, rack must always be 0, and slot must always be 2.
__________________
Jesper
See my profile interests for Q&A
  Reply With Quote
Old April 8th, 2021, 04:46 AM   #3
AlfredoQuintero
Lifetime Supporting Member
Japan

AlfredoQuintero is offline
 
Join Date: Feb 2015
Location: Yokohama
Posts: 545
Which GOT model are you using and which Protocol (serial, Ethernet). please provide a bit more details
  Reply With Quote
Old April 8th, 2021, 05:05 AM   #4
parky
Member
United Kingdom

parky is offline
 
parky's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: Midlands
Posts: 3,104
Perhaps look at this post on the Siemens website
https://support.industry.siemens.com...=0&pageSize=10
  Reply With Quote
Old April 8th, 2021, 06:48 AM   #5
Big_Robo
Member
United Kingdom

Big_Robo is offline
 
Join Date: Nov 2016
Location: England
Posts: 78
I have the HMI connected to port X2 on the CPU. The Mitsubishi software says i need to enable Fetch and Write in the Siemens but I cant find the option for this.

CPU - 317-2 PN/DP
HMI - GOT1000 Model GT1675M - V
  Reply With Quote
Old April 8th, 2021, 07:24 AM   #6
parky
Member
United Kingdom

parky is offline
 
parky's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: Midlands
Posts: 3,104
Here is another link for coms although it is in german but might have some examples
https://support.industry.siemens.com...dl=en&lc=de-WW
  Reply With Quote
Old April 8th, 2021, 07:41 AM   #7
JesperMP
Lifetime Supporting Member + Moderator
Denmark

JesperMP is offline
 
JesperMP's Avatar
 
Join Date: Feb 2003
Location: Copenhagen.
Posts: 14,712
It is possible to setup a socalled passive fetch/write connection on the Siemens side.
Maybe that is what they mean ?
But as far as I know, fetch/write is only possible with an ethernet CP343-1 module, not with the integrated PN port in the CPU.

In the link parky posted, it is described that you only have to specify the IP and an unused port, and it should work. So... I dunno.
__________________
Jesper
See my profile interests for Q&A
  Reply With Quote
Old April 8th, 2021, 07:43 AM   #8
JesperMP
Lifetime Supporting Member + Moderator
Denmark

JesperMP is offline
 
JesperMP's Avatar
 
Join Date: Feb 2003
Location: Copenhagen.
Posts: 14,712
The 2nd link by parky cannot be right.
It is about letting the PLC actively send to or fetch data from a partner by the PUT/GET method. I doubt that is what is used with the Mitsubishi panel.
__________________
Jesper
See my profile interests for Q&A
  Reply With Quote
Old April 8th, 2021, 07:50 AM   #9
JesperMP
Lifetime Supporting Member + Moderator
Denmark

JesperMP is offline
 
JesperMP's Avatar
 
Join Date: Feb 2003
Location: Copenhagen.
Posts: 14,712
I have found the Mitsubishi manual, and they only refer to that the ethernet connection is possible with a CP343-1. So I think that it is what they mean, that you have to add a CP343-1 to the S7-300 rack, and then setup two ISO_ON_TCP connections on the S7 PLC, and in these connections the mode must be set to Fetch passive and Write passive respectively.

I dont like it, it costs an expensive CP343-1 (a CP343-1 LEAN does not support fetch/write). And fetch/write is an arcaic method that is mostly used with exchanging data with legacy Siemens S5 PLCs.
__________________
Jesper
See my profile interests for Q&A
  Reply With Quote
Old April 8th, 2021, 08:05 AM   #10
Big_Robo
Member
United Kingdom

Big_Robo is offline
 
Join Date: Nov 2016
Location: England
Posts: 78
Quote:
Originally Posted by JesperMP View Post
I have found the Mitsubishi manual, and they only refer to that the ethernet connection is possible with a CP343-1. So I think that it is what they mean, that you have to add a CP343-1 to the S7-300 rack, and then setup two ISO_ON_TCP connections on the S7 PLC, and in these connections the mode must be set to Fetch passive and Write passive respectively.

I dont like it, it costs an expensive CP343-1 (a CP343-1 LEAN does not support fetch/write). And fetch/write is an arcaic method that is mostly used with exchanging data with legacy Siemens S5 PLCs.
Thank you so much for the responses. I will have to rethink the methods needed for this project.
  Reply With Quote
Old April 8th, 2021, 08:15 AM   #11
JesperMP
Lifetime Supporting Member + Moderator
Denmark

JesperMP is offline
 
JesperMP's Avatar
 
Join Date: Feb 2003
Location: Copenhagen.
Posts: 14,712
For info, I checked if you could use a socalled HMI Adapter (6ES7972-0CA11-0XA0).
Unfortunately it has been discontinued. Only available as spare part. It will be expensive if you can get it.
__________________
Jesper
See my profile interests for Q&A
  Reply With Quote
Old April 8th, 2021, 10:10 AM   #12
goghie
Supporting Member
Serbia

goghie is offline
 
Join Date: Jan 2008
Location: Belgrade
Posts: 413
I haven't used GOT1000 with S7-300, but I have used it with S7-200 and PPI cable without problems (6ES7 901-3BF20-0XA0 - RS232/PPI). I also have seen working S7-300 with GOT1000. It was 8 bits, 1 stop bit, Odd and you need to have good Host and Adapter address.
  Reply With Quote
Old April 8th, 2021, 10:19 AM   #13
JesperMP
Lifetime Supporting Member + Moderator
Denmark

JesperMP is offline
 
JesperMP's Avatar
 
Join Date: Feb 2003
Location: Copenhagen.
Posts: 14,712
I think that maybe this is an alternative to 6ES7972-0CA11-0XA0:
https://www.plccable.com/siemens-plc...solated-cable/

Going via serial/MPI may be just as fast as via a CP343-1, since the data has to pass via the slow MPI backplane anyway.
No guarantee that it will work ! But at 80 USD it could be worth a try.
__________________
Jesper
See my profile interests for Q&A
  Reply With Quote
Reply
Jump to Live PLC Question and Answer Forum

Bookmarks


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Connect Siemens HMI 6AV2 124-0MC01-0AX0 with PC/Laptop akhmadzaki LIVE PLC Questions And Answers 1 January 11th, 2021 03:16 AM
Siemens hmi profinet question tommee10533 LIVE PLC Questions And Answers 1 September 10th, 2014 05:08 PM
Siemens TIA HMI Download Problems b-stack LIVE PLC Questions And Answers 17 August 7th, 2014 10:19 PM
Communication Siemens S7 300 X Hitech HMI KendiSaito LIVE PLC Questions And Answers 0 April 25th, 2012 03:43 PM
Siemens HMI Advice dharrington86 LIVE PLC Questions And Answers 0 April 4th, 2012 01:37 PM


All times are GMT -4. The time now is 06:58 PM.


.