You are not registered yet. Please click here to register!


 
 
plc storereviewsdownloads
This board is for PLC Related Q&A ONLY. Please DON'T use it for advertising, etc.
 
Try our online PLC Simulator- FREE.  Click here now to try it.

---------->>>>>Get FREE PLC Programming Tips

New Here? Please read this important info!!!


Go Back   PLCS.net - Interactive Q & A > PLCS.net - Interactive Q & A > LIVE PLC Questions And Answers

PLC training tools sale

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old April 30th, 2018, 07:06 AM   #1
fatd132
Member
United States

fatd132 is offline
 
Join Date: Nov 2014
Location: louisiana
Posts: 4
Fault question

Hello,
I got an alarm - "Specialty I/O module in slot 4 has not responded to a lock shared memory command within the required time limit" - my first thought is to change out the card and see what happens. I have ordered the card and waiting till it arrives. If I clear the alarm the plant will run for a few hours then faults again. Is there any other ideas I should try?

Thanks
Attached Images
File Type: jpg plc problem ntp.jpg (55.6 KB, 71 views)
  Reply With Quote
Old April 30th, 2018, 09:59 AM   #2
JohnCalderwood
Member
Scotland

JohnCalderwood is offline
 
Join Date: Feb 2014
Location: Stirling
Posts: 588
so, let me guess from your vague post

..............RSLogix500.

Is it an SLC?
Is it a Micrologix PLC?

What is the specialty module?
What is connected to the module?
Does it have power?

What other I/O modules are connected and are they all working?
Can you remove said I/O modules and leave only the "faulty" one to test it?
  Reply With Quote
Old April 30th, 2018, 10:25 AM   #3
jacoffey85
Member
United States

jacoffey85 is offline
 
Join Date: Nov 2016
Location: NC
Posts: 68
http://literature.rockwellautomation...m623_-en-p.pdf

Check out page 77/78 (Appendix D) and see if this applies to your configuration.
  Reply With Quote
Old May 1st, 2018, 03:31 AM   #4
JohnCalderwood
Member
Scotland

JohnCalderwood is offline
 
Join Date: Feb 2014
Location: Stirling
Posts: 588
Could be the I/O module needs replaced...but you need a spare for that....

Is there a problem with the power supply, you could replace the power supply if you have a spare.

Also, check for bad grounding. Noise could be entering the backplane and messing with processor comms to the I/O. Specialty modules are more complex, so more sensitive to this issue.
  Reply With Quote
Old May 1st, 2018, 04:49 AM   #5
rdrast
Lifetime Supporting Member
United States

rdrast is offline
 
rdrast's Avatar
 
Join Date: Apr 2003
Location: South Carolina Lowcountry
Posts: 5,231
What is the IO module in slot 4?
A specialty module generally includes things like the Basic Module, or some other module that has an onboard processor and communicates to the main processor with M files, and require programming or configuration of their own.
__________________
------------------------------------
How to ask questions the SMART Way!

Look First, Ask Second!

  Reply With Quote
Reply
Jump to Live PLC Question and Answer Forum

Bookmarks


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Need help "capturing" a fault condition. Dpuck LIVE PLC Questions And Answers 39 August 5th, 2015 12:01 PM
How to reset G120 fault over ProfiNet? AdamG8GXP LIVE PLC Questions And Answers 33 September 29th, 2014 11:41 PM
SLC 5/04 question for Peter Natchway, and thanks to all! yam785 LIVE PLC Questions And Answers 3 September 2nd, 2010 11:14 AM
5/04 Fault Tark LIVE PLC Questions And Answers 21 June 28th, 2007 07:57 AM
Motor Ground Fault Short Circuit protection question russrmartin LIVE PLC Questions And Answers 16 March 5th, 2006 12:50 PM


All times are GMT -5. The time now is 07:20 PM.


.