You are not registered yet. Please click here to register!


 
 
plc storereviewsdownloads
This board is for PLC Related Q&A ONLY. Please DON'T use it for advertising, etc.
 
Try our online PLC Simulator- FREE.  Click here now to try it.

New Here? Please read this important info!!!


Go Back   PLCS.net - Interactive Q & A > PLCS.net - Interactive Q & A > LIVE PLC Questions And Answers

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old November 19th, 2020, 07:46 AM   #1
dahnuguy
Member
United States

dahnuguy is offline
 
Join Date: Mar 2007
Location: SC
Posts: 692
Tia portal v15 uss v20 drives S71500

How do you get the uss drive control to output specific status words on outputs "Status1" Status3" and Status4" of the uss drive control FB?

I can't find any mention of this anywhere.

I am thinking this is something that must be set in the drive itself, the other project doesn't have any code that I can find that does this.
But if it is set in the drive it should tell you in the manual how to specify which parameter to select where etc.

Maybe I just missed it.

I want these parameters to be delivered by the uss drives control block.

Parameter reference:
v20_operating_instructions_complete_en-US_en-US.pdf / 7.2 Parameter list p155 to 157

r0027 CO: Actual output current [A]- - - P2002 - Float 2
Displays rms value of motor current. This value is available filtered (r0027) and unfiltered (r0068).

r0031 CO: Actual filteredtorque [Nm]- - - - - Float 2
Displays electrical torque. This value is available filtered (r0031) and unfiltered (r0080).

r0052.0...15 CO / BO: Active status word 1- - - - - U16 2
Displays first active status word of inverter (bit format) and can be used to diagnose inverter status.

I have a another program that has these but I can't find any code reference as to how to get the drive to send these specific parameters to the drive block.
  Reply With Quote
Old November 19th, 2020, 07:57 AM   #2
JRW
Member
United States

JRW is offline
 
JRW's Avatar
 
Join Date: Jun 2002
Location: Upstate South Cackalacky
Posts: 1,969
I’m not a V20 guy, but looks like P2019 is the send data out of the drive.
So 2019.0 is the first word out.
P2019.1 would be the next etc. these are called indexes

And yes. This is set in the drive
  Reply With Quote
Old November 19th, 2020, 08:12 AM   #3
JRW
Member
United States

JRW is offline
 
JRW's Avatar
 
Join Date: Jun 2002
Location: Upstate South Cackalacky
Posts: 1,969
Uss v20 p2019

Uss
Attached Images
File Type: jpg v20uss.jpg (144.2 KB, 59 views)
  Reply With Quote
Old November 19th, 2020, 08:16 AM   #4
dahnuguy
Member
United States

dahnuguy is offline
 
Join Date: Mar 2007
Location: SC
Posts: 692
Quote:
Originally Posted by JRW View Post
Iím not a V20 guy, but looks like P2019 is the send data out of the drive.
So 2019.0 is the first word out.
P2019.1 would be the next etc. these are called indexes

And yes. This is set in the drive
I completely missed it thanks.
v20_operating_instructions_complete_en-US_en-US.pdf
Page 233

I sort of remember reading this but it must have been late it all seems fuzzy.
  Reply With Quote
Old November 19th, 2020, 08:31 AM   #5
JRW
Member
United States

JRW is offline
 
JRW's Avatar
 
Join Date: Jun 2002
Location: Upstate South Cackalacky
Posts: 1,969
R52 in p2019.0 is a default. If your comms are working Then you should see a status word being received in the plc now
  Reply With Quote
Old November 22nd, 2020, 04:14 AM   #6
dahnuguy
Member
United States

dahnuguy is offline
 
Join Date: Mar 2007
Location: SC
Posts: 692
Quote:
Originally Posted by JRW View Post
R52 in p2019.0 is a default. If your comms are working Then you should see a status word being received in the plc now
unfortunately, the coms are not working.

I stripped it down to just the 2 basic blocks from Siemens library.

Uss port
and Uss drive control

Checked the wiring , eliminated all but one drive and moved termination resistors from last drive up to first drive as it is now the first and last drive on that port.

Copied the parameters and downloaded them from a working drive on a similar machine.

The port shows that it is transmitting if you look inside the instance db at the Tx buffer.

The Rx buffer is all zeroes.

Occasionally I get port fault of 818B.
The internet says this is drive fault not responding.

yeah.
  Reply With Quote
Old November 22nd, 2020, 12:32 PM   #7
dahnuguy
Member
United States

dahnuguy is offline
 
Join Date: Mar 2007
Location: SC
Posts: 692
Quote:
Originally Posted by dahnuguy View Post
unfortunately, the coms are not working.

I stripped it down to just the 2 basic blocks from Siemens library.

Uss port
and Uss drive control

Checked the wiring , eliminated all but one drive and moved termination resistors from last drive up to first drive as it is now the first and last drive on that port.

Copied the parameters and downloaded them from a working drive on a similar machine.

The port shows that it is transmitting if you look inside the instance db at the Tx buffer.

The Rx buffer is all zeroes.

Occasionally I get port fault of 818B.
The internet says this is drive fault not responding.

yeah.


Just for reference
page 98
http://plc4good.org.ua/files/02_mate...n-US_en-US.pdf

0x818B The drive does not respond. Check the drive.
  Reply With Quote
Old November 22nd, 2020, 07:31 PM   #8
JRW
Member
United States

JRW is offline
 
JRW's Avatar
 
Join Date: Jun 2002
Location: Upstate South Cackalacky
Posts: 1,969
Post some pics of how your uss blocks are setup
That way we all don’t play 20 questions
Also the uss drive parameters. The ones regarding USS
  Reply With Quote
Old November 23rd, 2020, 07:16 AM   #9
JRW
Member
United States

JRW is offline
 
JRW's Avatar
 
Join Date: Jun 2002
Location: Upstate South Cackalacky
Posts: 1,969
Maybe this will help

https://cache.industry.siemens.com/d...SS_V101_en.pdf

Your thread title says 1500
  Reply With Quote
Old November 23rd, 2020, 08:39 AM   #10
JesperMP
Lifetime Supporting Member + Moderator
Denmark

JesperMP is offline
 
JesperMP's Avatar
 
Join Date: Feb 2003
Location: Copenhagen.
Posts: 14,484
Quote:
Originally Posted by JRW View Post
Your thread title says 1500
Yes, if it is actually an S7-1500 CPU, then there is this sample project:
https://support.industry.siemens.com.../view/90468030
It also contains the PDF JRW linked to.
It would be a good idea to start out with the sample TIA project, and when you got it working, you can copy the working bits to your real TIA project.

For S7-300, I cannot find a sample project with V20 drives.
__________________
Jesper
See my profile interests for Q&A
  Reply With Quote
Old November 23rd, 2020, 08:47 AM   #11
JRW
Member
United States

JRW is offline
 
JRW's Avatar
 
Join Date: Jun 2002
Location: Upstate South Cackalacky
Posts: 1,969
His post mentions using a 1500
But the manual he refers to in post 7 is for using a 300/400

A bit confusing
  Reply With Quote
Old November 23rd, 2020, 08:58 AM   #12
JesperMP
Lifetime Supporting Member + Moderator
Denmark

JesperMP is offline
 
JesperMP's Avatar
 
Join Date: Feb 2003
Location: Copenhagen.
Posts: 14,484
indeed confusing.
I wish everyone when starting a new thread would just list exactly what hardware and software are part of the topic.
__________________
Jesper
See my profile interests for Q&A
  Reply With Quote
Old November 23rd, 2020, 09:41 AM   #13
mk42
Lifetime Supporting Member
United States

mk42 is offline
 
Join Date: Jun 2013
Location: MI
Posts: 2,603
Quote:
Originally Posted by JesperMP View Post
indeed confusing.
I wish everyone when starting a new thread would just list exactly what hardware and software are part of the topic.
I agree. However, I'll also say that whenever I try to provide a fully detailed report of "this is everything I know and have tried", peoples eyes glaze over, and either tend to respond as if I only typed a few sentences or they ignore the request entirely.

I struggle to find the middleground.
  Reply With Quote
Old November 23rd, 2020, 09:58 AM   #14
JRW
Member
United States

JRW is offline
 
JRW's Avatar
 
Join Date: Jun 2002
Location: Upstate South Cackalacky
Posts: 1,969
That’s why screenshots were invented
I always say

Then you don’t have to type in a thousand words
  Reply With Quote
Reply
Jump to Live PLC Question and Answer Forum

Bookmarks


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Siemens TIA Portal V13 Help Nan LIVE PLC Questions And Answers 7 May 18th, 2017 01:40 PM
Siemens TIA Portal V13 EZMarquee Help Nan LIVE PLC Questions And Answers 9 May 18th, 2017 01:38 PM
So Finally, what are your final opinion about TIA Portal? Iner LIVE PLC Questions And Answers 11 January 12th, 2017 06:07 PM
License for TIA Portal ( from S7 to TIA ) Oliver Micka LIVE PLC Questions And Answers 2 November 29th, 2016 07:40 AM
tia portal v11 vs step 7 5.5 google08 LIVE PLC Questions And Answers 2 September 5th, 2011 10:53 AM


All times are GMT -5. The time now is 06:28 AM.


.