You are not registered yet. Please click here to register!


 
 
plc storereviewsdownloads
This board is for PLC Related Q&A ONLY. Please DON'T use it for advertising, etc.
 
Try our online PLC Simulator- FREE.  Click here now to try it.

---------->>>>>Get FREE PLC Programming Tips

New Here? Please read this important info!!!


Go Back   PLCS.net - Interactive Q & A > PLCS.net - Interactive Q & A > LIVE PLC Questions And Answers

PLC training tools sale

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old December 3rd, 2016, 12:35 PM   #1
AgentB
Member
South Africa

AgentB is offline
 
Join Date: Jul 2007
Location: Durban
Posts: 5
GE Fanuc PLC Support

Hi All,

What have 2 cranes that have GE Fanuc 90-30 series PLC with 341 CPU

We have been struggling to support these cranes as we do not have the PLC software. Every time there is a problem we have to call the GE Fanuc agent and they come and take a look and tell us what the problem is and we have to pay them for this. When we inquired about getting the software they say the program was done in a dos program(I am assuming LM90) and the program is no longer available. We asked them to give us the price to upgrade the PLC with to be compatible with the latest software and then supply us the software, but they seem to be not interested. We then contacted as per EMEA email on the internet am getting no replies. We cannot just keep paying this company a fortune everytime there is a problem.

Can anyone assist on what solution we can do here with the least cost?
  Reply With Quote
Old December 3rd, 2016, 01:42 PM   #2
NetNathan
Lifetime Supporting Member
United States

NetNathan is offline
 
Join Date: Nov 2011
Location: Corona, CA
Posts: 1,441
Yes....Logicmaster LM90 is now free from the GE support website.
It will easily run in WinXP if you have version 9.06 (last upgrade).
I have it running in WinXp Mode (Virtual PC) under Win 7 Pro.

You can get the logic from the 90-30 and then convert to Proficy Machine Edition.
__________________
****Control Freak****
Net is where I be and Nathan is me.
  Reply With Quote
Old December 3rd, 2016, 01:53 PM   #3
AgentB
Member
South Africa

AgentB is offline
 
Join Date: Jul 2007
Location: Durban
Posts: 5
Where can I download it. I have been trying to look online but cannot find it. I tried registering on GE Fanucs website but it did not send me the confirmation to register?
  Reply With Quote
Old December 3rd, 2016, 04:53 PM   #4
NetNathan
Lifetime Supporting Member
United States

NetNathan is offline
 
Join Date: Nov 2011
Location: Corona, CA
Posts: 1,441
It came on the Versa Pro Demo Disk and the Versa Pro software disk.
I do not know if it is included with Machine edition.

You can buy Proficy Machine Edition and upload the logic from the PLC. Then, after you download with Machine Edition, you will be on the current version of GE software (which runs in current version of Windows) and no longer stuck on obsolete Logicmaster software.
__________________
****Control Freak****
Net is where I be and Nathan is me.
  Reply With Quote
Old December 4th, 2016, 12:38 AM   #5
AgentB
Member
South Africa

AgentB is offline
 
Join Date: Jul 2007
Location: Durban
Posts: 5
Hi NetNathan,

Would there not be anything special that needs to be done when converting the program.

The GE Fanuc agents say it is difficult because all the registers need to be convert from 16bit to 32bit and especially since our cranes have an icras anti sway system.

I do not want to spend the money only to find out it is useless
  Reply With Quote
Old December 4th, 2016, 06:04 AM   #6
Steve Bailey
Lifetime Supporting Member + Moderator
United States

Steve Bailey is offline
 
Steve Bailey's Avatar
 
Join Date: Apr 2002
Location: The boondocks of Western Massachusetts USA
Posts: 6,541
Your "GE Fanuc agent" is misinformed. Conversion from a Logicmaster program to Proficy Machine Edition is simple and straightforward. Conversion from a 90-30 to a new Rx3i system is equally simple. You can even keep your existing I/O modules.
I know nothing about the anti-sway system so I can't comment about that.
Do you have the Logicmaster files of your existing system?
  Reply With Quote
Old December 4th, 2016, 06:30 AM   #7
AgentB
Member
South Africa

AgentB is offline
 
Join Date: Jul 2007
Location: Durban
Posts: 5
I think I may have a copy. Will look and upload it here
  Reply With Quote
Old December 4th, 2016, 09:09 AM   #8
RussB
Lifetime Supporting Member
United States

RussB is offline
 
RussB's Avatar
 
Join Date: Oct 2003
Location: Michigan
Posts: 2,909
I hope that the DOS program the agent referred to is not the obscure "State Logic" software that GE Fanuc purchased from Adatec and promoted for a few years.

If it is done in LM90 the worse case would be that you need to update your CPU's firmware by purchasing an EPROM.

However if you want to keep this system running for many years I suggest that you look into updating to an RX3i processor. This usually means replacing the CPU rack, CPU and power supply. Most other hardware can be used with this PAC. If the old Logic was done in LM90 it can be imported with little if any manual tweaking.

With either option you can use the latest Proficy ME software.
__________________
LEARN something today so you can TEACH something tomorrow.
DETAIL in your question promotes DETAIL in my answer.
Dominus Vobiscum <))>(
"Where is the wisdom that we have lost in knowledge?" T.S. Elliot



Last edited by RussB; December 4th, 2016 at 09:13 AM.
  Reply With Quote
Old December 4th, 2016, 10:52 AM   #9
Steve Bailey
Lifetime Supporting Member + Moderator
United States

Steve Bailey is offline
 
Steve Bailey's Avatar
 
Join Date: Apr 2002
Location: The boondocks of Western Massachusetts USA
Posts: 6,541
Good point Russ. The other potential issue would be if the Logicmaster program is written in SFC. I have the SFC add-in installed on the laptop with Logicmaster and I think my computer with eClips software for state logic will still make it through the boot process, so if AgentB can post the project file I should be able to offer some guidance.
  Reply With Quote
Old December 4th, 2016, 01:42 PM   #10
NetNathan
Lifetime Supporting Member
United States

NetNathan is offline
 
Join Date: Nov 2011
Location: Corona, CA
Posts: 1,441
Can LM90 be uploaded here for download?

If so...I will do that.... with appropriate files (LM90 SP2) to upgrade from 9.05 to 9.06 (I believe the last upgrade).
__________________
****Control Freak****
Net is where I be and Nathan is me.
  Reply With Quote
Old December 4th, 2016, 02:00 PM   #11
RussB
Lifetime Supporting Member
United States

RussB is offline
 
RussB's Avatar
 
Join Date: Oct 2003
Location: Michigan
Posts: 2,909
Quote:
Originally Posted by NetNathan View Post
Can LM90 be uploaded here for download?

If so...I will do that.... with appropriate files (LM90 SP2) to upgrade from 9.05 to 9.06 (I believe the last upgrade).
You need to ask GE this. However as they do not offer it for public download on their site I'm guessing they would say no.

They will still sell it but without support also if one is a Solution Provider Partner they will give it to you, again without support.
__________________
LEARN something today so you can TEACH something tomorrow.
DETAIL in your question promotes DETAIL in my answer.
Dominus Vobiscum <))>(
"Where is the wisdom that we have lost in knowledge?" T.S. Elliot


  Reply With Quote
Reply
Jump to Live PLC Question and Answer Forum

Bookmarks


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
GE Fanuc 90-30 plc mode change nmk LIVE PLC Questions And Answers 6 November 14th, 2014 11:07 AM
GE Fanuc - Download Project to PLC failed NR_Locus LIVE PLC Questions And Answers 3 September 9th, 2013 01:10 PM
Help! Anyone knows information about GE Fanuc PLC saltykarp LIVE PLC Questions And Answers 8 December 22nd, 2011 07:29 AM
GE Fanuc serie 5 PLC - upload ladder deedle LIVE PLC Questions And Answers 4 January 26th, 2010 07:01 PM
GE Fanuc PLC Redundant Modbus serial slaves August LIVE PLC Questions And Answers 1 July 13th, 2005 09:31 AM


All times are GMT -5. The time now is 11:21 AM.


.