You are not registered yet. Please click here to register!


 
 
plc storereviewsdownloads
This board is for PLC Related Q&A ONLY. Please DON'T use it for advertising, etc.
 
Try our online PLC Simulator- FREE.  Click here now to try it.

---------->>>>>Get FREE PLC Programming Tips

New Here? Please read this important info!!!


Go Back   PLCS.net - Interactive Q & A > PLCS.net - Interactive Q & A > LIVE PLC Questions And Answers

PLC training tools sale

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old May 21st, 2012, 05:29 AM   #1
Discal
Member
United States

Discal is offline
 
Discal's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Location: Florida
Posts: 33
MicroLogix 1500

There is a good possibility that I have done something dumb, but I have decided to subject myself to the ridicule anyhow.
I am running a MicroLogix 1500LRP Series C processor, installed in a 24AWA base. There are also two external cards, one each 1769-IF4 and 1769-OF2. This unit is on a test stand; takes some abuse. Recently when I powered it up I received the following fault:
The controller cannot communicate with an expansion I/O module. Exact module cannot be determined.
I changed the module(s) and received the same error. Then I changed the base and received the same error. Lastly I changed the processor and received the same error. When I try to open a new project and tell the system to “Read IO Config” the response I receive is:
Could not read IO config for slot 1
It will not allow me to manually enter the external cards either. If however, I open a new file and tell it to go online; without adding the external cards, it will fail and then show me the cards. So I know that it is actually seeing them.
I am running 8.4 on a 64bit win7 Toughbook
P.S. If I remove the cards the base functions normally.
  Reply With Quote
Old May 21st, 2012, 05:57 AM   #2
kolyur
Lifetime Supporting Member + Moderator
United States

kolyur is offline
 
kolyur's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: Wooster, Ohio
Posts: 1,407
Do you have the terminating endcap installed on the last I/O module (1769-ECR)?
  Reply With Quote
Old May 21st, 2012, 06:47 AM   #3
Discal
Member
United States

Discal is offline
 
Discal's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Location: Florida
Posts: 33
Yes.
  Reply With Quote
Old May 21st, 2012, 07:07 AM   #4
davidg68124
Member
United States

davidg68124 is offline
 
davidg68124's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: Omaha, NE
Posts: 313
Do you have the analog cards setup for internal bus power or external. If you have it setup for external, you will problably receive this fault, especially if you are turning on the power supply at the same time as the processor. It is because of the fact that the processor looks for those cards immediately and the 24VDC has not stabilized by then. Try switching to internal bus on the cards and it should go waya.

David
__________________
The PRICE of FREEDOM is not FREE! My son is now a United States Marine and I could not be more proud of what he and others will do to protect our freedoms here at home.
  Reply With Quote
Old May 22nd, 2012, 03:39 AM   #5
Discal
Member
United States

Discal is offline
 
Discal's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Location: Florida
Posts: 33
Yes, the cards are set to internal bus.
  Reply With Quote
Old May 22nd, 2012, 08:30 AM   #6
OkiePC
Lifetime Supporting Member
United States

OkiePC is offline
 
OkiePC's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: ENE of Nowhere Oklahoma
Posts: 9,870
I have had this trouble with some analogs in 2 diferent Micrologix 1500. We have had this error a few times on two different machines. A couple of times it was resolved by re-seating all the connections. Sometimes, the error also "took out" the PLC program. We installed a memory module and set the load on error bit to take care of that.

So, it is probably not anything you are missing. To be sure, it would be wise to tell us what versions of RSLogix500 and RSLinx you are using, along with revisions of the hardware, just in case their is some issue that is documented at ab.com
__________________
It's not all the variables I am most concerned with, it's the undiscovered constants.
  Reply With Quote
Old May 24th, 2012, 05:55 AM   #7
Discal
Member
United States

Discal is offline
 
Discal's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Location: Florida
Posts: 33
We are running RS 500 8.4 on a 64bit win7 laptop. we are also running RSLinx Lite 2.57.

I am begining to think I have a bad card that has knocked out both bases. Re-reading my original post I have a couple of items backwards. I originally replaced the base 1st, thinking it was bad then replaced the cards.

Would a faulty card have taken out two bases. at this point I think that might be most likely.
  Reply With Quote
Reply
Jump to Live PLC Question and Answer Forum

Bookmarks


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Micrologix 1500 LRP MSG READ from Compactlogix asmaint2 LIVE PLC Questions And Answers 2 April 9th, 2012 11:18 AM
Downloading to a MicroLogix 1500 SSO LIVE PLC Questions And Answers 6 May 1st, 2008 04:51 PM
Newb - working with MicroLogix 1500 and Modicon Quantum PLC work_term_guy LIVE PLC Questions And Answers 2 May 17th, 2007 09:15 PM
New MicroLogix 1500 vs Existing SLC 5/04 + 1747-SN + Flex IO wildswing LIVE PLC Questions And Answers 17 September 27th, 2006 01:06 PM
PID for MicroLogix 1500 - conversion issues ... Ron Beaufort LIVE PLC Questions And Answers 5 November 8th, 2005 09:03 AM


All times are GMT -5. The time now is 02:29 AM.


.