You are not registered yet. Please click here to register!


 
 
plc storereviewsdownloads
This board is for PLC Related Q&A ONLY. Please DON'T use it for advertising, etc.
 
Try our online PLC Simulator- FREE.  Click here now to try it.

---------->>>>>Get FREE PLC Programming Tips

New Here? Please read this important info!!!


Go Back   PLCS.net - Interactive Q & A > PLCS.net - Interactive Q & A > LIVE PLC Questions And Answers

PLC training tools sale

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old May 12th, 2002, 02:17 PM   #1
John Cairns
Member
United Kingdom

John Cairns is offline
 
Join Date: May 2002
Location: Edinburgh, Scotland
Posts: 1
Question Idec Micro-1 Data cable pinout required

I am trying to teach myself a bit of plc programming with a Idec Micro-1. I have the hand held programmer for this but would like to connect to my my PC and use WindLDR software. I need to know the pinouts to make a cable also do i plug into the same port where the handheld is plugged into or do i use the 10 pin connector which is also on this PLC.


regards,

John
  Reply With Quote
Old May 12th, 2002, 10:48 PM   #2
Mike
Member
United States

Mike is offline
 
Mike's Avatar
 
Join Date: Apr 2002
Location: Tennessee
Posts: 85
The Idec Micro 1 must have a cable with a built in converter, you can buy these from NR&D for around $195. The cable will plug into the RJ11 jack on the PLC just as the handheld does. Idec also brand labeled the Micro 1 for Squard D. So, you may find a cable from either your Idec or a Square D distributor, but the NR&D cable is much less expensive than all of the cables and converters you buy from Idec or Square D.
  Reply With Quote
Old May 13th, 2002, 01:25 AM   #3
Eric Nelson
Lifetime Supporting Member + Moderator
United States

Eric Nelson is offline
 
Eric Nelson's Avatar
 
Join Date: Apr 2002
Location: Randolph, NJ
Posts: 4,346
Hmmm.... IDEC says the list price for the FC1A-CLA cable is $85

Newark Electronics sells it (P/N 50B4189) for $96.66... Go figure!

You may also look into cables for HMIs... KEP sells a cable (with converter) (P/N SMICIDEC-M1) to connect a Micro1 to their HMI, which is RS-232. This might be a cheaper alternative. And don't forget, there's always Ebay!

-Eric

P.S. My underlined text above are hyperlinks!
  Reply With Quote
Old May 13th, 2002, 10:43 AM   #4
sid
Guest
 
Posts: n/a
There is a cable diagram in this link.
http://www.gefanuc.com/totalcontrol/...loads/idec.pdf
  Reply With Quote
Old May 13th, 2002, 12:57 PM   #5
Mike
Member
United States

Mike is offline
 
Mike's Avatar
 
Join Date: Apr 2002
Location: Tennessee
Posts: 85
Eric,

While you are correct on the cable price as I recall this does not include the converter which is seperate. Once you add the converter the cost for communications is much greater than the cost of the NR&D cable. As your suggestion to use KEP's cable and adaptor this might be a option, as well as your E-bay suggestion for John to try.
  Reply With Quote
Old May 14th, 2002, 02:28 AM   #6
Eric Nelson
Lifetime Supporting Member + Moderator
United States

Eric Nelson is offline
 
Eric Nelson's Avatar
 
Join Date: Apr 2002
Location: Randolph, NJ
Posts: 4,346
Sid,
Though ALL replys are ALWAYS appreciated!!!, the QuickPanel cable diagram won't do John much good as he still would need IDEC's link adapter, which is way overpriced. Nice of you to offer up this info anyway!

Mike,
From IDEC's FAQ Description(<-- link), I would think that this cable DOES include the converter since they say "From the Micro1 to the computer", but I would definitely make sure it WAS included before I ordered one!

-Eric
  Reply With Quote
Old April 5th, 2004, 01:14 PM   #7
jBetts
Member
United States

jBetts is offline
 
jBetts's Avatar
 
Join Date: Apr 2004
Posts: 14
Same Question, but with MicroSmart

Hello,

Pretty much the same deal, new to PLC's but I need to get familiar with them as fast as possible. I have a computer with WindLDR ready, and I have the MicroSmart PLC, but everything I try doesn't work.

Any obscure ideas are welcome, my company has access to just about anything that will make the network function properly.

Thanks!
Josh
  Reply With Quote
Old April 5th, 2004, 02:05 PM   #8
elevmike
Member
United States

elevmike is offline
 
elevmike's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: Detroit, MI
Posts: 4,012
Micro 1 cableing

This is my Micro 1 cable setup.

Good Luck with it.
Attached Images
File Type: jpg mirco 1.jpg (36.0 KB, 1084 views)
  Reply With Quote
Old April 5th, 2004, 02:12 PM   #9
elevmike
Member
United States

elevmike is offline
 
elevmike's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: Detroit, MI
Posts: 4,012
I dont get it.

Some years ago, I got my cable and converter, and software with an Idec "starter kit". I spilled about $150.00 for it all, at the local Galco store. It even included a Micro 1 to boot.

What happened?
  Reply With Quote
Old April 5th, 2004, 03:10 PM   #10
jBetts
Member
United States

jBetts is offline
 
jBetts's Avatar
 
Join Date: Apr 2004
Posts: 14
Another Question

I was wondering if anyone would know the pinout for FC4A-KC4CA, for 485 or 232, my boss was tinkering and took the end off of ours.

Thanks!
Josh
  Reply With Quote
Old April 5th, 2004, 03:57 PM   #11
elevmike
Member
United States

elevmike is offline
 
elevmike's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: Detroit, MI
Posts: 4,012
Josh,

Your part no. dosnt match up with anything I have, so I did a search on Idec's website, and came up empty there too. Your boss is in BIG trouble now.
  Reply With Quote
Old April 5th, 2004, 04:54 PM   #12
jBetts
Member
United States

jBetts is offline
 
jBetts's Avatar
 
Join Date: Apr 2004
Posts: 14
Yikes. I'll have to check that part number, I couldn't find it on their site either. I think it was just a 9-pin connecter on one end and a DIN (i believe) on the other.

I'll keep looking, and thanks elevmike =)
  Reply With Quote
Old April 5th, 2004, 06:13 PM   #13
dandrade
Member
Brazil

dandrade is offline
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 374
Hey!!!This link bad (http://www.gefanuc.com/totalcontrol/...loads/idec.pdf)!!!
Any have this paper?
__________________
The function PLC is to even of the programmer, maintain aware of all of the events,manage and foresee actions; maintaining domain and vigilance the situation.


  Reply With Quote
Old April 5th, 2004, 08:07 PM   #14
Eric Nelson
Lifetime Supporting Member + Moderator
United States

Eric Nelson is offline
 
Eric Nelson's Avatar
 
Join Date: Apr 2002
Location: Randolph, NJ
Posts: 4,346
Quote:
Originally posted by dandrade
Hey!!!This link bad (http://www.gefanuc.com/totalcontrol/...loads/idec.pdf)!!!
Probably because it's almost a year old...

HERE'S a more current link to QuickPanel cable diagrams. I don't see the Micro 1 listed though. Only the Micro 3.

beerchug

-Eric
  Reply With Quote
Old April 6th, 2004, 06:50 AM   #15
jBetts
Member
United States

jBetts is offline
 
jBetts's Avatar
 
Join Date: Apr 2004
Posts: 14
I still can't get the MicroSmart to talk to my PC. The only thing I can see to do is make a custom cable, with a 9-pin end and just wire the other end to the A B SG input.

Does anyone know if this will work?
Josh
  Reply With Quote
Reply
Jump to Live PLC Question and Answer Forum

Bookmarks


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Siemens PPI cable pinout Doug_Adam LIVE PLC Questions And Answers 14 March 23rd, 2015 08:50 AM
MPI comunication Manuel Raposo LIVE PLC Questions And Answers 22 July 16th, 2007 06:24 AM
PV 300 4.20 frn C & Micro 1500 LRP C Comms DF1 chakorules LIVE PLC Questions And Answers 6 September 13th, 2002 09:02 AM
SLC 100/150 Cable Pinout glenncovington LIVE PLC Questions And Answers 6 May 15th, 2002 07:11 AM


All times are GMT -5. The time now is 10:34 AM.


.