You are not registered yet. Please click here to register!


 
 
plc storereviewsdownloads
This board is for PLC Related Q&A ONLY. Please DON'T use it for advertising, etc.
 
Try our online PLC Simulator- FREE.  Click here now to try it.

---------->>>>>Get FREE PLC Programming Tips

New Here? Please read this important info!!!


Go Back   PLCS.net - Interactive Q & A > PLCS.net - Interactive Q & A > LIVE PLC Questions And Answers

PLC training tools sale

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old February 22nd, 2018, 05:02 PM   #1
timcph2008
Member
United States

timcph2008 is offline
 
Join Date: Jul 2015
Location: United State
Posts: 23
Question RSLogix emulate 5000 Questions

Hello Guys,

From what I research, the RS emulate 5000 basically only has 3 module, the RSLinx module, Emulator, and IO simulator. The OPC is the only way to communicate to other software/device.

Here are my questions:

1. Is there any allen bradley software can emulate specific cards?

2. I remember I read one post, about the "inhibit module". For the Rslogix program, can I add all the card and use "inhibit module" to simulate the cards? Because if rsemulate 5000 only can work on the controller and a digital IO card, what is the purpose for the emulation?

3. Would if be possible to communicate different emulate controller in different machine? Maybe one of the PLC get data from the OPC server?

I am confuse, it seems the RS emulate 5000 has a lot of limitation, and is function does not look like a emulator if there are only 2 module I can use.

Would any experienced expert can give a little bit help here?

Thank you!
  Reply With Quote
Old February 22nd, 2018, 07:06 PM   #2
Ravioli
Member
United States

Ravioli is offline
 
Join Date: Dec 2015
Location: United States
Posts: 50
Emulate is intentionally limited to prevent you from trying to use it for actual process control. It can't communicate with real PLCs, and it can't control real IO. SoftLogix lets you control real IO with the "processor" being your PC.

I find Emulate good for testing HMI development, and capturing screenshots for documentation. It is also good to test out an idea or an algorithm (if you don't have, or are away from, a test processor). To truly "emulate" a program is a lot more work. It's more than just having IO cards in your tree. If your logic thinks it's commanding a motor to go, then it better think it sees feedback from the contactor, product going by photocells, data coming in from barcode readers, or your logic won't work like the real world. You would basically have to write an entire shadow program to emulate your real world process. Emulate 5/500 had "debug" files for this. In Emulate 5000 you can add imaginary modules / racks in the IO tree (Powerflex drives, point IO), inhibit them (so you can write to input tags without having them clear), then write another routine to read / write to the IO tags.

I also think the simulated IO card is a piece of junk. it has ridiculously small buttons to press to change the inputs, really small lights to see the output, and it isn't even a supported card, it has to be manually configured as a generic card. But it has a cute little animated sliding door! I find it more useful to simply add the cards I plan on using in the real processor, so the tag structure is correct.

Last edited by Ravioli; February 22nd, 2018 at 07:12 PM.
  Reply With Quote
Old February 22nd, 2018, 07:56 PM   #3
VAN
Member
United States

VAN is offline
 
Join Date: Apr 2012
Location: Wa
Posts: 209
What I generally do is make all the io cards inhibited and then I make a simulation routine using the input and outputs through the code/HMIs and make sure everything works as its suppose too (before installing or for testing).

So, I use to make big simulations for machine centers and run them making fake batches etc.. This allowed me to have really easy start ups (check IO, small corrections to setpoints and everything just works).
  Reply With Quote
Old February 25th, 2018, 04:04 PM   #4
DaDaDadeo
Member
United States

DaDaDadeo is offline
 
Join Date: Feb 2018
Location: New York State
Posts: 40
I agree with Van. The emulator IOs are completely unnecessary. After all, it's all based on numbers anyway. Simply create your own IO with some separate code and tags, and manipulate them in any way.

At one facility where I worked, a very expensive test bench was built to test controls with potentiometers, knobs, switches, and lights. You would have to be as agile as the "man behind the curtain" to run the thing. It was a monumental waste of money.

It is best to manipulate IOs virtually. You can run programs and test applications while on an airplane. You can also do presentations and training. It's even better if you can use a physical processor and a power supply.
  Reply With Quote
Old March 1st, 2018, 02:20 PM   #5
timcph2008
Member
United States

timcph2008 is offline
 
Join Date: Jul 2015
Location: United State
Posts: 23
Thank you guys,

Yes seems we can emulate most of the modules through the inhibit function.

However, i have more concern on emulate a PLC network.
if I cannot emulate the ethernet module, doesnt it means I still need to make some change on my project to establish the network before I download the project to the real world application?

Also, one emulator has maximum 16 slot, what if I have 18 PLC, without Ethernet moduel, I cant communicate 2 emulator, right?

I can add the ethernet module to the IO tree, but I can inhibit it. Also I dont see a powerflew device is available on my emulator 5000.
  Reply With Quote
Reply
Jump to Live PLC Question and Answer Forum

Bookmarks


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
FTview Studio SE/Me version 8.10 and Rslogix Emulate 5000 communication problem minaykha LIVE PLC Questions And Answers 7 January 22nd, 2016 01:45 AM
RSLogix 5000 Emulate Analogue Module pr_wainwright LIVE PLC Questions And Answers 5 February 3rd, 2014 01:40 AM
Problem download program to RSLogix Emulate 5000 jara LIVE PLC Questions And Answers 8 June 12th, 2013 12:06 PM
RSLogix 5000 emulate natcheappan LIVE PLC Questions And Answers 1 October 6th, 2010 11:39 PM
RSLogix Emulate 5000 Uninstall/Clean Install narcilla LIVE PLC Questions And Answers 2 December 7th, 2009 04:30 AM


All times are GMT -5. The time now is 10:05 PM.


.