You are not registered yet. Please click here to register!


 
 
plc storereviewsdownloads
This board is for PLC Related Q&A ONLY. Please DON'T use it for advertising, etc.
 
Try our online PLC Simulator- FREE.  Click here now to try it.

---------->>>>>Get FREE PLC Programming Tips

New Here? Please read this important info!!!


Go Back   PLCS.net - Interactive Q & A > PLCS.net - Interactive Q & A > LIVE PLC Questions And Answers

PLC training tools sale

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old April 18th, 2008, 11:18 AM   #1
FALKE
Member
Mexico

FALKE is offline
 
Join Date: Apr 2008
Location: Mexico City
Posts: 2
ATLAS COPCO Combox-E

Hi!

I have a problem with communicating atlas copco combox-e (ethernet) with an AB COMPACTLOGIX. An atlas copco manual says that this is possible but doesn't say how. It's based in the master-slave principle.

I've tried to do it by messaging but I couldn't do it.

I don't know If I'm missign more data to configure the message instruction, but all I have are just the IP address, and the name of the module.

I can see the combox-e in the RSLINX but how it doesn't have EDS file, it appears as a yellow cuestion mark.

The only data I can see, is with the message instruction configured as DEVICE WHO, and the data replied are the name that the RSLINX gives to the module "ETHERNET MODULE" as an string, but I couldn't get Pressure, Temp, etc, from the compressors and driers.

Does anybody has code or something to help me?

Thanks in advance.

Last edited by FALKE; April 18th, 2008 at 11:38 AM.
  Reply With Quote
Old April 18th, 2008, 06:15 PM   #2
andrewf
Member
Australia

andrewf is offline
 
Join Date: Mar 2008
Location: NSW
Posts: 34
FALKE,
I feel your pain, i just went through this recently. The support and documentation is hopeless from Atlas.

Set the Ethernet module properties to the following.
Input: Assembly Instance = 2 Size = 31
Output:Assembly Instance = 1 Size = 31
Configuration:Assembly Instance = 1 Size = 0

With the protocol manual you should be able to work out the rest. Let me know if you have any other problems.


Cheers,
Andrew
  Reply With Quote
Old April 21st, 2008, 08:52 AM   #3
FALKE
Member
Mexico

FALKE is offline
 
Join Date: Apr 2008
Location: Mexico City
Posts: 2
Thanks adrewf!

I'll try.

Do you have an e-mail to contact you?.. or if you don't want to write it down here, I give you mine: control_information@yahoo.com.mx

With the cofiguration module, are you talking about configuration of COMBOX-E???

The RSLOGIX 5000 version i'm using is 16.

I'll let you know what happen with this.

Thanks!
  Reply With Quote
Old April 22nd, 2008, 02:31 PM   #4
andrewf
Member
Australia

andrewf is offline
 
Join Date: Mar 2008
Location: NSW
Posts: 34
Quote:
Originally Posted by FALKE
With the cofiguration module, are you talking about configuration of COMBOX-E???
Thanks!
The parameters i listed above are for the Ethernet module in RSLogix 5000. You right click on your Ethernet Module (ENBT?) and select new module and then select the generic Ethernet module, then you put in the IP of the Combox and the parameters i listed above.

I will send you an email with my contact details, i might not get back to you staright away as i am going to be very busy ove rthe next couple of days.

Cheers,
Andrew
  Reply With Quote
Old April 22nd, 2008, 02:49 PM   #5
bh307
Member
United States

bh307 is offline
 
Join Date: Mar 2008
Location: HOUSTON
Posts: 50
Atlas Copco

Does anyone have a newer program for Atlas Copco using AB 5/15 running rslogix 5. Our program is 12 years old,I would just like to look at a newer program to see if there is any updates we can make to ours. It can be a rslogix file or a pdf.

Thanks
  Reply With Quote
Old May 6th, 2008, 10:46 AM   #6
jheiser
Member
United States

jheiser is offline
 
Join Date: May 2008
Location: Illinios
Posts: 1
Is it possible to get the read and writes back form the Electronikon control system to a DCS. Atlas Copco told us that all you could do with the ComBox-E was view the data in a web browser format. We would like to bring back the information to a Control Logix Platform, but we are nopt sure if this can be done using the ComBox-E... has any body had luck in doing this?
  Reply With Quote
Old May 6th, 2008, 02:53 PM   #7
andrewf
Member
Australia

andrewf is offline
 
Join Date: Mar 2008
Location: NSW
Posts: 34
Quote:
Originally Posted by jheiser
Is it possible to get the read and writes back form the Electronikon control system to a DCS. Atlas Copco told us that all you could do with the ComBox-E was view the data in a web browser format. We would like to bring back the information to a Control Logix Platform, but we are nopt sure if this can be done using the ComBox-E... has any body had luck in doing this?
The data can be definately read/written by a ControlLogix or Micrologix PLC to the Combox E. See my post above for the parameters for the Ethernet module in Rslogix 5000. I have a Combox E Ethernet/IP protocol manual but it is too large to attach here (970KB).
  Reply With Quote
Old November 18th, 2008, 03:27 PM   #8
Ken Roach
Lifetime Supporting Member + Moderator
United States

Ken Roach is offline
 
Ken Roach's Avatar
 
Join Date: Apr 2002
Location: Seattle, WA
Posts: 10,104
I'm going to resurrect this thread because I'm getting into a couple of Atlas-Copco ComBox-E applications to CompactLogix and have experienced the same thin documentation.

FALKE, did you get this application running ?

Andrew, do you have some example code ?

The Assembly numbers that Andrew posted look familiar for Generic EtherNet/IP devices.

Since the header is 3 DINT and each data record is 3 DINT, can you have a header and up to 9 data records in each transaction ? That could be useful for things like the discrete and analog inputs, and the compressor counters.

I can see that Write operations have only one data record.

It looks like I have to write some iterative code to send data requests to particular nodes on the OpenProtocol CAN bus, and interject data writes when they occur from the host system.
  Reply With Quote
Old December 3rd, 2008, 06:23 PM   #9
zankorel
Member
Australia

zankorel is offline
 
Join Date: Dec 2008
Location: Hunter Valley
Posts: 173
I am also about to embark on getting this piece of gear to work with a CompactLogix. I will write back on my experiences (since the documentation is ****), thanks for the information already given!
  Reply With Quote
Old December 4th, 2008, 08:56 PM   #10
andrewf
Member
Australia

andrewf is offline
 
Join Date: Mar 2008
Location: NSW
Posts: 34
Quote:
Originally Posted by Ken Roach
I'm going to resurrect this thread because I'm getting into a couple of Atlas-Copco ComBox-E applications to CompactLogix and have experienced the same thin documentation.

FALKE, did you get this application running ?

Andrew, do you have some example code ?
Ken,
Did you receive my email?



Quote:
Originally Posted by zankorel
I am also about to embark on getting this piece of gear to work with a CompactLogix. I will write back on my experiences (since the documentation is ****), thanks for the information already given!
Let us know if you have any problems. Also i live in the same region as you.
  Reply With Quote
Old December 9th, 2008, 04:55 PM   #11
zankorel
Member
Australia

zankorel is offline
 
Join Date: Dec 2008
Location: Hunter Valley
Posts: 173
Pretty well got the code running now. I dont have live compressors attached to the Commbox, but the responses from the Commbox make sense.

It ended up being quite a complicated little program, especially when there are multiple compressors on the Commbox, and my obsession with making code that is non dependant on the data (ie making it very easy to add new data in future)

Once i connected with the commbox using the information given above, the documentation actually made quite a lot of sense and was pretty useful in understanding the packet structure that the Commbox uses. I just wish that they added that as a section in the document given by Atlas Copco.

if anyone has problems in future with this bit of gear, send me a PM and i should be able to give you a hand.
  Reply With Quote
Old December 15th, 2008, 05:38 AM   #12
silphio
Member
United Nations

silphio is offline
 
Join Date: Dec 2008
Location: Southampton
Posts: 1
Would appreciate some example code. Have been trying to get this to work for a while. Atlas Copco no help at all.
  Reply With Quote
Old December 15th, 2008, 09:20 AM   #13
biskvito
Member
Mexico

biskvito is offline
 
Join Date: Dec 2008
Location: Mexico City
Posts: 11
Hi Ken! Im falke but with a new name.

Excuse me for disappear a lot of time, but well... Yes, I ran that application but I had the same trouble as you, I couldn't get more than one data record at time, and I tried to do it by cycling the program in order to avoid a huge program, but what I got was the same value to all my variables to read in spite of using synchronization bit. I think it could happen cause of the speed difference of CAN and Ethetrnet, or I commited a mistake cause my dead line was very soon and I couldn't do more tests so I decline for the huge program and I never knew what was my mistake.

To write, I stopped the tasks to read in the main program and only ran the task to write, when I confirmed that the data was written, I stopped the task to write and ran the tasks to read.

I read each data within 100 ms.
  Reply With Quote
Old December 15th, 2008, 09:22 AM   #14
biskvito
Member
Mexico

biskvito is offline
 
Join Date: Dec 2008
Location: Mexico City
Posts: 11
Hi silphio.

I suffer the same. Atlas Copco support is very very bad.

I talk in person with them in their offices, and what I can tell you, is that they don't know how to do the communication between AB and their Combox. They told me "We were performing the tests, but when we realized that it was sufficient with our controlers (elektronikon), we stopped the tests and never knew if that communication was possible" altough they say that is possible in their user manual.

Well, my e-mail control_information@yahoo.com.mx, send me a message and I'll reply you with code added.

I just can tell you that thanks to andrewf I was be able to communicate the combox-e with Compactlogix.

THANKS ANDREWF!!!!!

C ya.

Last edited by biskvito; December 15th, 2008 at 09:30 AM.
  Reply With Quote
Old December 18th, 2008, 08:27 AM   #15
makemore
Member
China

makemore is offline
 
Join Date: Dec 2008
Location: sjz hebei
Posts: 3
Smile Helpme

Quote:
Originally Posted by biskvito View Post
Hi silphio.

I suffer the same. Atlas Copco support is very very bad.

I talk in person with them in their offices, and what I can tell you, is that they don't know how to do the communication between AB and their Combox. They told me "We were performing the tests, but when we realized that it was sufficient with our controlers (elektronikon), we stopped the tests and never knew if that communication was possible" altough they say that is possible in their user manual.

Well, my e-mail control_information@yahoo.com.mx, send me a message and I'll reply you with code added.

I just can tell you that thanks to andrewf I was be able to communicate the combox-e with Compactlogix.

THANKS ANDREWF!!!!!

C ya.

hi ,biskvito
I want communicate to the elektronikon,use the combox .but now we don't have the user manual.of them can you send me a copy of combox-s or combox-p or combox-e .
Thanks in advance.

yours sincely
wuhongfu
  Reply With Quote
Reply
Jump to Live PLC Question and Answer Forum

Bookmarks


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Atlas Copco OpenProtocol brianafischer LIVE PLC Questions And Answers 16 April 1st, 2014 10:42 PM
Atlas Copco PLC petrfilipi LIVE PLC Questions And Answers 2 December 7th, 2006 09:26 AM
Atlas Copco Master/Slave automatic LIVE PLC Questions And Answers 4 March 10th, 2005 03:08 PM
Atlas Copco PowerMACs panic mode LIVE PLC Questions And Answers 0 May 19th, 2004 01:00 PM
atlas copco hey4 LIVE PLC Questions And Answers 5 January 17th, 2004 06:06 PM


All times are GMT -5. The time now is 05:47 AM.


.