You are not registered yet. Please click here to register!


 
 
plc storereviewsdownloads
This board is for PLC Related Q&A ONLY. Please DON'T use it for advertising, etc.
 
Try our online PLC Simulator- FREE.  Click here now to try it.

---------->>>>>Get FREE PLC Programming Tips

New Here? Please read this important info!!!


Go Back   PLCS.net - Interactive Q & A > PLCS.net - Interactive Q & A > LIVE PLC Questions And Answers

PLC training tools sale

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old June 20th, 2002, 03:45 AM   #1
Leonardo
Guest
 
Posts: n/a
Tech profibus network between Siemens S5 and S7 PLC

I want to make a profibus communication between below mentions Siemens devices:S5-155 U with an IM308-C, this must be the masterS7-314C-2DP, this is one of the slavesTP170B, as slave for the S7-314C-2DPI have no much experience with profibus, but I collected some information and this is what I know yet:To make the profibus configuration I will have to use com profibus (because the S5 is the master). I also will need the GSD-files of the slave devices to be added to com profibusIn the Simatic manager I will have to configure my S7-314C-2DP and TP170B as slave.So far do good…? (please correct me if I am wrong or if there is a better way)What I do not know is how to write my communication program (as the S5 is the master I assume my program has to written in S5?)Is the someone of you have experience with a similar project of knows how to solve my problem? Maybe somebody could provide me with a example?Anyway, all kinds of suggestions are very welcome! Thanks Leonardo
  Reply With Quote
Old June 20th, 2002, 06:54 AM   #2
RGB
Member
Canada

RGB is offline
 
Join Date: Apr 2002
Location: Brantford, ON
Posts: 94
When you configure the 314 you'll need to set it up as a DP slave, then assign virtual I/O addresses. When you configure the IM308C in COM Profibus you assign I/O addresses in the 155U to the 314. All communication is across these virtual I/O. Make sure you're configurations are consistent...1 byte of outputs configured on the S7-314 must correspond to 1 byte of inputs on the IM308C/155U.
  Reply With Quote
Old June 24th, 2002, 07:18 AM   #3
Leonardo
Member
Belgium

Leonardo is offline
 
Join Date: Jun 2002
Posts: 56
Pointer

Thank you for your reply. I thinks I understand now how to do the hardware configuration of my network. But, could someone tell how which code I have to write to exchange data between the PLC ‘s? If someone had an example project, that should be great, but any other helps of course is welcome!
  Reply With Quote
Old June 25th, 2002, 09:05 AM   #4
lenny
Member
United States

lenny is offline
 
Join Date: Jun 2002
Posts: 62
S5 to S7 Profibus

I'm doing this a bit differently with a 115/944b and a 318dp with a TP-27 as the OP. Rather than map the profibus as I/O (DP) through the IM 306 I set up two data blocks in the 115. It still looks like physical I/O in the s7 but in the s5 the data resides as data words. I did this because I had too much I/O to move any other way. The DP control overhead pushed my byte count over the limit.

There is a S5 funciton block avalible from the Siemens web site, FB192 that handles the transfers. As I recall there was a working example as well. The feature here is that you have the data avalible in data blocks where you can get your arms around it in the S5. The drawback is the programing is not for the novice. You must pay close attention to the fact that everything is moved as bytes!

Oh I stuck the OP on MPI because I had the extra port and it was easy. If you would like a copy of the framework I used...IM-306, S7 and S5 you can send me an email at lvonhoogenstyn@ci.santa-rose.ca.us and I'll be happy to share.

Lenny
  Reply With Quote
Reply
Jump to Live PLC Question and Answer Forum

Bookmarks


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Siemens S5 and S7 Key Disks sectoreng01 LIVE PLC Questions And Answers 47 November 25th, 2008 01:56 AM
MPI comunication Manuel Raposo LIVE PLC Questions And Answers 22 July 16th, 2007 06:24 AM
siemens s5 + s7 on ethernet want acess each plc program via modem dbolton LIVE PLC Questions And Answers 2 October 8th, 2004 01:40 AM
S7 300 PLC with S5 95U PLC Eduardo Pelegrin LIVE PLC Questions And Answers 2 April 26th, 2003 03:59 PM
SIEMENS Profibus dp between s5 and s7 StanleyZhou LIVE PLC Questions And Answers 3 January 21st, 2003 08:59 AM


All times are GMT -5. The time now is 08:11 PM.


.