You are not registered yet. Please click here to register!


 
 
plc storereviewsdownloads
This board is for PLC Related Q&A ONLY. Please DON'T use it for advertising, etc.
 
Try our online PLC Simulator- FREE.  Click here now to try it.

---------->>>>>Get FREE PLC Programming Tips

New Here? Please read this important info!!!


Go Back   PLCS.net - Interactive Q & A > PLCS.net - Interactive Q & A > LIVE PLC Questions And Answers

PLC training tools sale

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old December 12th, 2011, 02:36 PM   #1
hrauf
Member
Pakistan

hrauf is offline
 
Join Date: Dec 2011
Location: Sadiqabad
Posts: 2
Connecting AB Micrologix 1000 with PC through AB 1761-NET-ENI module over Ethernet

I want to connect an AB Micrologix 1000 with my PC through AB 1761-NET-ENI series D module (no other deive in the network). PC TCP/IP settings (manually configured) are as follows.

IP Address: 192.168.1.250
Subnet mask: 255.255.255.0
Rest is blank

Before configuring the ENI module, I tried to connect and configure its ethernet drivers through RS linx classic v 2.5. Settings in RS Linx Driver are as follows

IP address : 192.168.1.254 (factory default)
and also 192.168.1.253 (when the above one didn't wrk)

After RSWho command, it recognized the node but as un-recognized device in the driver tree ( name with a yellow question mark and red cross).
Also i was getting no response thru PING from CMD window.
Presumming it to be an IP Address issue, I tried to configure the IP address of 1761-NET-ENI thru BOOTP utility but it gave me an error of unable to connect when trying to initiate a BOOTP session (after entering necessary inputs).
After this, i tried the ENI configuration utility over ethernet in conjunction with COM port redirector software. Com port was successfully redirected but when tried to load from ENI through Configuration Utility, it gave an error of unable to connect to the COM port.
I presume that it is an IP issue but i am unable to configure or view it through any method by book. Please tell me if i am ignoring a simple setting or else.

Regards
HRAUF
  Reply With Quote
Old December 12th, 2011, 02:44 PM   #2
TakiGRE
Member
United States

TakiGRE is offline
 
Join Date: Dec 2011
Location: Indianapolis
Posts: 8
Quote:
Originally Posted by hrauf View Post
I want to connect an AB Micrologix 1000 with my PC through AB 1761-NET-ENI series D module (no other deive in the network). PC TCP/IP settings (manually configured) are as follows.

IP Address: 192.168.1.250
Subnet mask: 255.255.255.0
Rest is blank

Before configuring the ENI module, I tried to connect and configure its ethernet drivers through RS linx classic v 2.5. Settings in RS Linx Driver are as follows

IP address : 192.168.1.254 (factory default)
and also 192.168.1.253 (when the above one didn't wrk)

After RSWho command, it recognized the node but as un-recognized device in the driver tree ( name with a yellow question mark and red cross).
Also i was getting no response thru PING from CMD window.
Presumming it to be an IP Address issue, I tried to configure the IP address of 1761-NET-ENI thru BOOTP utility but it gave me an error of unable to connect when trying to initiate a BOOTP session (after entering necessary inputs).
After this, i tried the ENI configuration utility over ethernet in conjunction with COM port redirector software. Com port was successfully redirected but when tried to load from ENI through Configuration Utility, it gave an error of unable to connect to the COM port.
I presume that it is an IP issue but i am unable to configure or view it through any method by book. Please tell me if i am ignoring a simple setting or else.

Regards
HRAUF
I just went through this issue. I used the ENI utility software. I had a hard time connecting to it. I read through the manual and a small section explained that in RS Linxs you have to stop the comport you are using. Basically what i did was went to RS linx -> communications-> configure drivers, and then stopped everything. Then I connected my serial cable to the ENI and started the ENI utility software. In the ENI utility software, I went to the reset tab, and under "Load from" I clicked on ENI. That reset everything and connected to the ENI. At that time i was able to correctly configure the ENI.
  Reply With Quote
Old December 12th, 2011, 05:17 PM   #3
OkiePC
Lifetime Supporting Member
United States

OkiePC is online now
 
OkiePC's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: ENE of Nowhere Oklahoma
Posts: 9,943
Quote:
Originally Posted by hrauf View Post
After RSWho command, it recognized the node but as un-recognized device in the driver tree ( name with a yellow question mark and red cross).
Okay, the yellow question mark indicates a missing EDS file.

The red X means the device is no longer available (as far as RSLinx is concerned). RSLinx will tend to "remember" all the devices that it has "seen" on the driver. If you right click the node and "Remove" it, if it is indeed really there and able to be seen by RSLinx, it will reappear.

Another thing that comes into play is the driver type. If you are using the Ethernet Devices driver, you need to add the IP address of the NET-ENI to your browse list.

If you use the Ethernet/IP driver, it should see everything on that subnet.

Quote:
Also i was getting no response thru PING from CMD window.
Make sure your PC NIC is on the same subnet as well.

Quote:
Presumming it to be an IP Address issue, I tried to configure the IP address of 1761-NET-ENI thru BOOTP utility but it gave me an error of unable to connect when trying to initiate a BOOTP session (after entering necessary inputs).
After this, i tried the ENI configuration utility over ethernet in conjunction with COM port redirector software. Com port was successfully redirected but when tried to load from ENI through Configuration Utility, it gave an error of unable to connect to the COM port.
I presume that it is an IP issue but i am unable to configure or view it through any method by book. Please tell me if i am ignoring a simple setting or else.

Regards
HRAUF
It's been reported that the NET-ENI utility is sensitive to firewalls and other things and some folks claim that it just doesn't work sometimes. In those cases, you may be forced to connect serially to the NET-ENI in order to manually set the IP address. BootP servers can be difficult sometimes too with modern networks and PCs. I haven't had either trouble, but I have had some stubborn NET-ENI modules that would lose their configuration after weeks or months. We have had better luck here with the DigiOne IAP.

Once the IP address is set, you must turn OFF BootP, or the device will wipe out its IP address and start sending requests again following every power cycle.

That's what I recall off the top of my head. There should be some more detailed threads on this subject if you use the search tools. I suggest searching for posts including "NET-ENI" by user Ken Roach. He's the master guru with A/B communications here.
__________________
It's not all the variables I am most concerned with, it's the undiscovered constants.

Last edited by OkiePC; December 12th, 2011 at 05:22 PM.
  Reply With Quote
Reply
Jump to Live PLC Question and Answer Forum

Bookmarks


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
OPC? Connecting S7-312C - PC. pietervdb LIVE PLC Questions And Answers 6 August 7th, 2008 02:34 PM
AB Basic Module Serial Output to FTP Ethernet SNK LIVE PLC Questions And Answers 4 January 6th, 2006 10:24 AM
Setting up CP 343-1 card (siemens) Johnny T LIVE PLC Questions And Answers 35 August 19th, 2005 07:58 AM
plc5 with AB 1771-DB basic module, its urgent plz help me nileshsurya LIVE PLC Questions And Answers 6 July 20th, 2005 02:45 AM
Micrologix 1000 to pc connection merdad LIVE PLC Questions And Answers 1 July 10th, 2003 03:15 AM


All times are GMT -5. The time now is 03:09 PM.


.