You are not registered yet. Please click here to register!


 
 
plc storereviewsdownloads
This board is for PLC Related Q&A ONLY. Please DON'T use it for advertising, etc.
 
Try our online PLC Simulator- FREE.  Click here now to try it.

---------->>>>>Get FREE PLC Programming Tips

New Here? Please read this important info!!!


Go Back   PLCS.net - Interactive Q & A > PLCS.net - Interactive Q & A > LIVE PLC Questions And Answers

PLC training tools sale

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old January 14th, 2015, 03:48 AM   #1
hagos
Member
Sudan

hagos is offline
 
Join Date: Oct 2004
Location: Africa
Posts: 206
Wincc Runtime to Access Remote HMI Panels

Dear Folks,

I have recently joint a new company, my first task is to prepare a new standbys server that have our main WinCC project.

The WinCC of the old server is consisting of the following:
- One S7-400 CPU connected as ISO Industrial Ethernet
- Six S7-300 CPU's connected as TCP/IP
- Each of the six S7-300 is having it's own HMI panel(Panels type are siemens Touch panels)
- The WinCC Runtime is able to access the remote HMI panels(Touch Panels) to display & control their different screens on the WinCC Project.

Below is what I have done:
- I was able to configer the new server.
- I Installed the WinCC to the new server
- I was able to get all PLC's communicationg to the WinCC Project.

I was NOT able to get the WinCC runtime to access the remote panels(Touch Panels) to be able to display their screens on the WinCC.

I would appreciate if you suggest to me what to check to get the problem fixed.

Best regards
Hagos
  Reply With Quote
Old January 14th, 2015, 05:25 AM   #2
nonuke
Member
Portugal

nonuke is offline
 
nonuke's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location:
Posts: 840
When we have applications like yours, the WinCC doesn't access directly the HMI's.
The WinCC accesses the PLC's, and the HMI´s also access the PLC's, so all the information we need in the WinCC are in the PLC's DB's.

Last edited by nonuke; January 14th, 2015 at 05:48 AM.
  Reply With Quote
Old January 14th, 2015, 05:47 AM   #3
hagos
Member
Sudan

hagos is offline
 
Join Date: Oct 2004
Location: Africa
Posts: 206
Hi nonuke,

Thanks for the reply,

Our configuration is the WinCC is accessing the HMI's & you could see at the panel that the Wincc is navigating through the panel screens.

Hagos
  Reply With Quote
Old January 14th, 2015, 08:01 AM   #4
JesperMP
Lifetime Supporting Member + Moderator
Denmark

JesperMP is offline
 
JesperMP's Avatar
 
Join Date: Feb 2003
Location: Copenhagen.
Posts: 13,332
You can install Smartservice option on the touch panels. This is possible on TP177B PN and higher. It is not possible on the socalled compact panels (KTP... BASIC).
In WinCC v7 you can then setup a webbrowser to display the content of the touch panels.
__________________
Jesper
3 strikes and you're out
  Reply With Quote
Old January 15th, 2015, 04:43 AM   #5
hagos
Member
Sudan

hagos is offline
 
Join Date: Oct 2004
Location: Africa
Posts: 206
WinCC

Thanks alot Jesper,

There is a VB Action that is used to display the screens of the Panels on the WinCC PC.

I'm attaching the code so you can have a look at it.

Here are some notes about the code:

@VNC_VIEWER is a Screen in the WinCC Project
VNC_IP_CIP_PAST is a Tag in the WinCC Project
VNC_IP is also a Tag in the WinCC Project
10.0.218.21 is the IP address of the remote Panel.

Hope that will give you a clue on how should the communication between the WinCC & the Panel should look like.

Regards
HagosHagos.doc
  Reply With Quote
Old January 15th, 2015, 05:30 AM   #6
JesperMP
Lifetime Supporting Member + Moderator
Denmark

JesperMP is offline
 
JesperMP's Avatar
 
Join Date: Feb 2003
Location: Copenhagen.
Posts: 13,332
There is a smartaccess option that is similar to smartservice.
With smartaccess the screens of the touchpanels can be viewed on other Siemens HMI screens. I know that the smartaccess option uses VNC to accomplish this.
So maybe your code can be used in combination with smartaccess. But I have no personal experience with that.
__________________
Jesper
3 strikes and you're out
  Reply With Quote
Old January 21st, 2015, 03:47 AM   #7
hagos
Member
Sudan

hagos is offline
 
Join Date: Oct 2004
Location: Africa
Posts: 206
WinCC Remote control

Dear Folks,

I would like to ammend the post, because my first post contains in acurate informations.

Below is our system structure:

- One PC that runs WinCC Project.
- A total of six panels of the type MITSUBISHI E 1101(I mistakenly stated the panels are Siemens Panels in my early thread)

The mitsubishi panels are all having the feature that allow the WinCC project to access their different screens(here the Panels are all configured as servers while the WinCC run time acts as a client)

I tried the VNC REMOTE ACCESS CONTROL(the stand alone program), I was able to connect to the panels individually from the WinCC PC and navigate through their different screens.

But as you could see from my attachment , the WinCC run time is having a VB Script that runs the REMOTE ACCESS CONTROL from inside the project(not like the way I did).

I would appreciate if you could suggest to me how does the Runtime triggers the remote access program
  Reply With Quote
Old January 21st, 2015, 04:06 AM   #8
cjd1965
Member
United Kingdom

cjd1965 is offline
 
Join Date: Apr 2007
Location: UK
Posts: 1,546
Hi the Beijers screens support vnc connections, You need to look a the command below the comments and maybe look in help files

I assume it is some kind of shell command to load a new window, open vnc and point it to the relevant ip
  Reply With Quote
Old January 21st, 2015, 07:07 AM   #9
hagos
Member
Sudan

hagos is offline
 
Join Date: Oct 2004
Location: Africa
Posts: 206
WinCC Remote control

Thanks alot cjd1965,

In fact I don't have a previous experience on that, if you could give me more suggestions I would be very grateful.

Regards
Hagos
  Reply With Quote
Reply
Jump to Live PLC Question and Answer Forum

Bookmarks


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Remote access devices ASF LIVE PLC Questions And Answers 15 January 18th, 2015 03:09 AM
Citect Vs WinCC - Long Doug_Adam LIVE PLC Questions And Answers 22 October 3rd, 2014 12:56 PM
Limiting remote access to network basleigh LIVE PLC Questions And Answers 7 March 28th, 2014 08:22 AM
S7-314 cpu and SM332 I/o error akrogh24 LIVE PLC Questions And Answers 14 March 10th, 2014 08:25 PM
Setpoint Adjustment in RTU's Jim Knee LIVE PLC Questions And Answers 8 March 20th, 2006 03:37 PM


All times are GMT -5. The time now is 10:14 AM.


.