You are not registered yet. Please click here to register!


 
 
plc storereviewsdownloads
This board is for PLC Related Q&A ONLY. Please DON'T use it for advertising, etc.
 
Try our online PLC Simulator- FREE.  Click here now to try it.

---------->>>>>Get FREE PLC Programming Tips

New Here? Please read this important info!!!


Go Back   PLCS.net - Interactive Q & A > PLCS.net - Interactive Q & A > LIVE PLC Questions And Answers

PLC training tools sale

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old January 3rd, 2018, 10:15 AM   #1
the_msp
Lifetime Supporting Member
United Kingdom

the_msp is offline
 
the_msp's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: Northern Ireland
Posts: 640
Siemens connection help

Hello, I am trying to connect to the following PLC s7-300. The PLC is in a box that takes 1/2 hour to remove from the line and ideally I need to connect when it is in situ, connected to its sensors.

There is a ProfiBus looking cable connected to the port labelled MPI, this goes to an HMI and a service port which has 3 leads soldered.

Using the attached MPI lead will I be able to connect via the service port?

Can I upload the program albeit with no comments?

TIA
Attached Images
File Type: jpg IMG_3842.JPG (95.7 KB, 18 views)
File Type: jpg IMG_3843.JPG (120.5 KB, 17 views)
File Type: jpg IMG_3844.JPG (80.4 KB, 17 views)
__________________
Regards,

Patrick

https://www.youtube.com/user/MrMatrixEngineering
  Reply With Quote
Old January 3rd, 2018, 11:25 AM   #2
cardosocea
Member
United Kingdom

cardosocea is offline
 
Join Date: Nov 2016
Location: Fields of corn
Posts: 870
Yes, you should be able to.

You'll have to configure the USB adapter (that's what that device will be called when you install it) and connect to either the MPI port or the Other port which seems to be a Profibus connection.
  Reply With Quote
Old January 3rd, 2018, 11:43 AM   #3
the_msp
Lifetime Supporting Member
United Kingdom

the_msp is offline
 
the_msp's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: Northern Ireland
Posts: 640
OK, thanks, and I can connect the end of the USB adapter lead into the service port ok? I can't directly plug it into X1 on the CPU, no access when machine is connected...
__________________
Regards,

Patrick

https://www.youtube.com/user/MrMatrixEngineering
  Reply With Quote
Old January 3rd, 2018, 11:48 AM   #4
geniusintraining
Lifetime Supporting Member + Moderator
United States

geniusintraining is offline
 
geniusintraining's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Location: SC
Posts: 5,474
Find the other end of the cables... you may have one that will have a open port and you can just plug into it there, then you do not have to remove any you can just jump onto the network

You can also watch this video, its for our aftermarket but should be close enough for you to be able to do the same

https://www.youtube.com/watch?v=skAH715dPxM

The other end of the cable may look like this and you can just plug into it
Attached Images
File Type: jpg profi.jpg (37.6 KB, 33 views)
__________________
www.PLCCable.com PLC Communication Cables, PLC Trainers, Fluke Meters, MicroLogix, ControlLogix, Siemens, Allen Bradley and more... all your automation needs... ((NEW)) After Market 1784-U2DHP Allen Bradley USB to DH+ and Gateways

Last edited by geniusintraining; January 3rd, 2018 at 11:51 AM.
  Reply With Quote
Old January 3rd, 2018, 11:51 AM   #5
the_msp
Lifetime Supporting Member
United Kingdom

the_msp is offline
 
the_msp's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: Northern Ireland
Posts: 640
I know the other (MPI) end. Service port -> X1 -> HMI

The DP goes to the main (S7-400) CPU, I don't think I have an adapter to get onto it.

Thanks for video link
__________________
Regards,

Patrick

https://www.youtube.com/user/MrMatrixEngineering
  Reply With Quote
Old January 3rd, 2018, 11:52 AM   #6
the_msp
Lifetime Supporting Member
United Kingdom

the_msp is offline
 
the_msp's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: Northern Ireland
Posts: 640
P.s. the service port is DB9, nothing connected
__________________
Regards,

Patrick

https://www.youtube.com/user/MrMatrixEngineering
  Reply With Quote
Old January 3rd, 2018, 01:47 PM   #7
geniusintraining
Lifetime Supporting Member + Moderator
United States

geniusintraining is offline
 
geniusintraining's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Location: SC
Posts: 5,474
Quote:
Originally Posted by the_msp View Post
I know the other (MPI) end. Service port -> X1 -> HMI

The DP goes to the main (S7-400) CPU, I don't think I have an adapter to get onto it.
Check to see if the 400 has a connection of the one similar to the pic I posted, most of the time you can just plug in and you dont need to unplug anything... also the HMI may have a double ended plug
__________________
www.PLCCable.com PLC Communication Cables, PLC Trainers, Fluke Meters, MicroLogix, ControlLogix, Siemens, Allen Bradley and more... all your automation needs... ((NEW)) After Market 1784-U2DHP Allen Bradley USB to DH+ and Gateways
  Reply With Quote
Reply
Jump to Live PLC Question and Answer Forum

Bookmarks


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Siemens S7-300 MPI to OPC server connection Pete_S LIVE PLC Questions And Answers 3 September 18th, 2015 03:39 PM
Confused 1756 ENBT wa5yom LIVE PLC Questions And Answers 24 February 24th, 2015 07:39 AM
Siemens S7-315-2DP MPI network connection to PC CnMEngineering LIVE PLC Questions And Answers 2 March 29th, 2013 05:11 AM
Siemens S7 Connection to a PC Philadelphia Frank LIVE PLC Questions And Answers 4 November 14th, 2006 08:56 AM
Yokogawa Dcs Opc Connection With Via Cc Server Of Siemens chauhanrasikendra LIVE PLC Questions And Answers 1 April 20th, 2005 02:04 AM


All times are GMT -5. The time now is 04:45 AM.


.